Κεντρική πλατεία
«Το Διονυσιακό Καρναβάλι» της Αγίας Άννας – σατυρικά δρώμεν
Με το άνοιγμα του Τριωδίου όπως κάθε χρόνο από τα πολύ παλιά χρόνια στην Αγιάννα το καρναβάλι και οι Απόκριες γιορτάζονται με ένα ιδιαίτερο , προτότυπο, και ιδιόμορφο τρόπο, που στηρίζεται στις Διονυσιακές παραδόσεις, την εξύμνιση του φαλού και της γονιμότητας και στις συνήθειες των Αγιανιωτών από καταβολής της ιστορίας του τόπου.Το "σκωπτικό" Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγιάννας είναι πλέον ιδιαίτερα γνωστό τόσο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια του Τριωδίου ομάδες και παρέες βωμολόχων καρναβαλιστών, μαζεύονται στα καφενεία και στις ταβέρνες αλλά και σε σπίτια του χωριού και τραγουδούν τα παραδοσιακά βωμολοχικά τραγούδια της Αγιάννας (όπως τα έχει και κατεγραμμένα ο γνωστός ακαδημαϊκός λαογράφος Δημήτρης Σέττας) χορεύοντας και τρογωπίνοντας, μασκαρεμένοι η όχι. Η αποκορύφωση έχεται στο τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς όπου τεκτενόμενα άσεμνα διονυσιακά γλέντια κατακλύζουν όλο το χωριό και τους κατοίκους προσελκύοντας και κόσμο από τις γύρω περιοχές. Την Καθαρή Δευτέρα μετα τις 12 το μεσημέρι το καρναβάλι απογειώνεται με το γλέντι στην πλάτεία του χωριού συνοδεία ντόπιας δημοτικής ορχήστρας όπου τραγουδούν τα αποκριάτικα παραδοσιακά βωμολοχικά τραγούδια της Αγιάννας και άλλα βεβαίως παραδοσιακά, ενώ συγχρόνως παρελαύνουν οι ομάδες καρναβαλιστών περιφέροντας τεράστια "φαλικά" σύμβολα. Μέγα πλήθος συρέει καθε χρόνο για να παραστεί αλλά και να πάρει γεύση από το μυστηριώδες αυτό ξέφρενο καρναβάλι όπου τα όρια της σεμνότητας είναι ανύπαρκτα. Ο Δήμος Νηλέως, είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, και στην πλατεία υπάρχει ο πάγκος με δωρεάν κρασί, λαγάνες, φασολάδα και κάθε είδους νηστήσιμα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Το βωμολοχικό αποκριάτικο γλέντι τελειώνει αργα το βράδυ της Καθαροδευτέρας μετά το πέρας της παρέλασης και των παραστάσεων των καρναβαλιστών αλλά και του ξέφρενου χορού που δεν σταματά, βεβαίως με την συμμετοχή όλου του κόσμου και των επισκεπτών.
Μετά από άκοπες προσπάθειες και με την υποστήριξη του Λαογραφικού μουσείου της Αγιάννας ντόπιοι καλλιτένες και ερασιτέχνες μουσικοί κατέγραψαν και ηχογράφισαν σε ψηφιακό δίσκο (CD) μεγαλο μέρος από τα αποκριάτικα βωμολοχικά τραγούδια της Αγιάννας.
Την Καθαρή Δυτέρα λοιπόν οι δρόμοι της αποκριά οδηγούν στην Αγία Άννα
Νίκος Τάγκας
Συνθέτης, Τραγουδοποιός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.