Βάσιμες ενδείξεις ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο με την κατάποση, γεννούν οι
επιστημονικές αναλύσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα και συμμετείχαν στην Συνδιάσκεψη για την εμφάνιση της βλαβερής ουσίας στο πόσιμο νερό που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.Τα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα της IARC, έρχονται να προστεθούν στα όσα κατέδειξε η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περιοχή των Οινοφύτων που για πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι έπιναν μολυσμένο νερό, με αποτέλεσμα ο καρκίνος να καλπάζει!
Ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας επισήμανε ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο, γεγονός που επιτάσσει την ανάγκη για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα όρια στο πόσιμο νερό.
Μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, υπήρξε συμφωνία ότι τα υφιστάμενα όρια για το ολικό χρώμιο (100 μg στις ΗΠΑ, 50μg στις ΕΕ και τον ΠΟΕ) δεν είναι σαφές ότι εγγυώνται την δημόσια υγεία. Τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης παρουσίασε χθες το ΥΠΕΚΑ, τρεις εβδομάδες μετά την κεκλεισμένων των θυρών διεθνή διοργάνωση, που ανοίγει την κουβέντα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
«Η δημιουργία μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων για το εξασθενές χρώμιο που θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στις ΗΠΑ και ειδικά στην Καλιφόρνια, πιστεύουνε ότι θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης που έχει υποβαθμίσει το θέμα» δηλώνει στο protothema.gr ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διεθνούς συνάντησης.
Όπως τονίζει, κάθε χώρα μπορεί να επιβάλλει τα δικά της αυστηρότερα όρια σε ότι αφορά την περιεκτικότητα χρωμίου στο πόσιμο νερό κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη Ελλάδα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όπου παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις της βλαβερής ουσίας δεν θα πρέπει να οχυρωνόμαστε πίσω από τα θεσμοθετημένα όρια του ολικού χρωμίου που είναι τα 50 μg αλλά να λαμβάνουμε μέτρα είτε απορρύπανσης όπου μπορεί να γίνει είτε εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης πόσιμου νερού» αναφέρει ο κ. Ανδρεαδάκης.
Στην περιοχή του Ασωπού γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η υδροδότηση από το Μόρνο ενώ στα Ψαχνά Ευβοίας είναι στα σκαριά αντίστοιχες μελέτες από την ΕΥΔΑΠ και το δήμο και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν καθαρές πηγές πόσιμου νερού.
Στην Καλιφόρνια συζητούν αυστηρά όρια
Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνια έχει προτείνει ως στόχο για την δημόσια υγεία τη θέσπιση αυστηρών ορίων στα 0,02 μg ανά λίτρο στο πόσιμο νερό (αρχικά υπήρχε η σκέψη να είναι 0,06μg) για να προστατευτούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Όπως αναφέρεται το όριο αυτό υπολογίζεται με βάση τη «μία στο εκατομμύριο» επικινδυνότητα, δηλαδή εάν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ποιούν επί 70 έτη πόσιμο νερό με αυτή τη συγκέντρωση σε εξασθενές χρώμιο, τότε κινδυνεύουν να νοσήσουν. Ωστόσο ο Ειδικός Γραμματέας θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό όριο εκτιμώντας ότι θα υιοθετηθεί μεγαλύτερο που όμως θα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια.
Στα επιπλέον σημαντικά συμπεράσματα της διάσκεψης είναι ότι:
- η αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές και το αντίθετο είναι περίπλοκες διαδικασίες που συνδέονται και με άλλες παραμέτρους όπως είναι η ρύπανση που προέρχεται από την βιομηχανία ή την γεωργία.
-Η παρουσία του εξασθενούς αλλά και του τρισθενούς χρωμίου στο υδάτινο περιβάλλον μπορεί να οφείλεται και σε γεωλογικούς σχηματισμούς όπως είναι τα οφιολιθικά πετρώματα.
Στην Ευρώπη εκτεταμένη παρουσία τέτοιων σχηματισμών παρατηρείται μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην Ιταλία. Τονίζεται όμως ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε αξιόλογες συγκεντρώσεις μπορεί να συνδέεται, αλλά όχι αναγκαστικά, με την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά ότι η Υπηρεσία Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ έχει αναπτύξει τεχνικές διαχωρισμού της φυσικής και ανθρωπογενούς προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και μεθόδους μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου στο πεδίο σε χαμηλές συγκεντρώσεις που φτάνουν τα 0.05 μg/lt, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.