Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Για τη ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. στό Μαντούδι

 Απο:ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  3-11-2011

Αναπτυξιακά οφέλη από τη δημιουργία υποδομών ΒΙΠΕ

Στη φάση της υπογραφής της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων υποδομής για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. (Βιομηχανική Περιοχή Βορείου Ευβοίας) στο Μαντούδι, έργο της ΓΕΚ Τέρνα, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της τοπικής μεταλλευτικής βιομηχανίας ΒΙΟΜΑΓΝ.
Ο σχεδιασμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής έχει παρουσιασθεί στις τοπικές αρχές της περιοχής και βρίσκει σύμφωνους τη δημοτική αρχή, το Σύλλογο Επαγγελματιών Μαντουδίου και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Αγγελο Μπενόπουλο, το έργο αφορά στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης υποδομής για τη θεσμοθέτηση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και θα αποτελέσει τον «υποδοχέα» για την επαναδραστηριοποίηση της τοπικής μεταλλευτικής βιομηχανίας (ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε.) ενώ αναμένεται να προσελκύσει και κάποιες ακόμη βιομηχανίες - βιοτεχνίες, καθώς θα προσφέρει μια σειρά από υποδομές και υπηρεσίες αναγκαίες για τις πρώτες φάσεις της ανάπτυξης μιας επιχείρησης.
Περιλαμβάνει δύο αλληλοϋποστηριζόμενες Ζώνες : (α) χώρους βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής, αλλά και δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα και συναφών υπηρεσιών στη θέση Φούρνοι (ΒΙΠΕ) και (β) την υφιστάμενη Λιμενική Ζώνη στη θέση Σκάλα Δαφνοποτάμου.
Η ΒΙΠΕ θα αναπτυχθεί σε έκταση 760στρ. Προβλέπεται να δημιουργηθούν 7 οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 483 στρεμμάτων, 160 στρέμματα θα είναι πράσινο και η υπόλοιπη έκταση θα είναι κοινόχρηστοι χώροι, οδικό δίκτυο και πεζόδρομοι. Η Λιμενική Ζώνη βρίσκεται σε έκταση περίπου 21 στρ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα για την επαναδραστηριοποίηση της ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε. έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές, στο άμεσο μέλλον θα είναι η μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη βιοτεχνικών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και άλλων δραστηριοτήτων, όπως εμπορικές αποθηκεύσεις, κλπ. Με το Ειδικό Πλαίσιο χωροθέτησης Βιομηχανίας του ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με τον νέο Νόμο του Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται πλέον για εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση σε θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΕΚ «το γεγονός αυτό θα διαμορφώνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους Δήμους που θα διαθέτουν Επιχειρηματικά Πάρκα. Η οργανωμένη χωροθέτηση επιχειρήσεων έχει αυταπόδεικτη θετική επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών στις περιοχές που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
Θεωρούμε ότι οι οργανωμένες και θεσμοθετημένες ΒΙΠΕ είναι απόλυτο λάθος να θεωρούνται ως πιθανοί καταστροφείς του περιβάλλοντος. Η ΒΙΠΕ προσφέρει σε όποιον επενδυτή το αποφασίσει, τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς μπορεί να κάνει, με ποιους όρους και κανόνες και σε πλήρως ελεγχόμενα χρονοδιαγράμματα και με χρήση όλων των υποδομών που πρέπει να έχουν προηγηθεί. Στον κανονισμό, αποτυπώνονται οι κανόνες αειφόρου ανάπτυξης και λειτουργίας, τους οποίους θα πρέπει δεσμευτικά να αποδεχθούν οι επιχειρήσεις πριν αποφασίσουν να ενταχθούν στη Βιομηχανική Περιοχή».
«Όλα αυτά» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΕΚ «σημαίνουν σεβασμό σε κανόνες, ελεγχόμενη ανάπτυξη, ελεγχόμενη λειτουργία. Είναι απλά και αυτονόητα για όλον τον προηγμένο κόσμο. Σε κάθε ανεπτυγμένο Δήμο σ' όλη την Ευρώπη, υπάρχει χωροθετημένη ΒΙΠΕ, σαν αναπόσπαστο μέρος της περιοχής. Όσοι κλάδοι της οικονομίας μπορούν να αναπτυχθούν σε μια περιοχή, πρέπει να συνυπάρχουν μέσα σε θεσμοθετημένο πλαίσιο. Όχι σε τυχαία κατανομή, χωρική και χρονική».
Απαντώντας στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκδηλώνονται σε μέρος του πληθυσμού της περιοχής το στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας σημειώνει: «Η περιοχή «Φούρνοι» δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, ούτε υπάρχει δυνατότητα οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Η παραθεριστική τάση εκδηλώνεται στην παραλία της Αγίας Αννας κυρίως, που δεν έχει καμία σχέση χωροταξικά και μορφολογικά με την περιοχή των Φούρνων Μαντουδίου».
Ο Α. Μπενόπουλος υπογραμμίζει ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση - σύγκριση του ενεργειακού κέντρου Πτολεμαΐδας, με το εν λόγω έργο, δηλ. μεταξύ ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού με Λιγνίτη και ενός με φυσικό αέριο ως προς τις εκπεμπόμενες ποσότητες αερίων ρύπων και βέβαια ούτε ως προς τα μεγέθη.
Η έλευση αγωγού φυσικού αερίου σημαίνει επίσης χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, που αξιοποιεί τον παραγόμενο ατμό του ενεργειακού κέντρου, σημαίνει χαμηλό κόστος θέρμανσης που θα εκμεταλλευτούν οι αγροτικοί παραγωγοί με δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων και βιώσιμων θερμοκηπιακών μονάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.