Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ-ΠΕ), Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ-ΠΑ) ή Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ-ΠΑ) στην περιοχή του Μαντουδίου;

Απο:Γιάννης Ψαρρός-limniotika 

 



Για να δούμε με αντικειμενική ματιά όσο μπορεί ο καθένας μας και γνωρίζει τι διαφορά υπάρχει μεταξύ των τριών αυτών λέξεων.



  • Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) είναι ένας αρκετά μεγάλος χωροθετημένος χώρος που μπορούν να εγκατασταθούν μεγάλες επιχειρησιακές μονάδες, υψηλής όχλησης, που σημαίνει ότι παράγουν υψηλούς δείκτες ρύπανσης.



  • Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) είναι οι χώροι που δραστηριοποιούνται μονάδες μεσαίας όχλησης,
    δηλαδή με χαμηλούς δείκτες ρύπανσης.



  • Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) είναι ο χώρος που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις μικρής όχλησης, που παράγουν ελάχιστους ή καθόλου δείκτες ρύπανσης.





Πρόσφατα χωρίστηκαν οι δημότες μας σε δύο κατηγορίες, σ’ αυτούς που θέλουν ανάπτυξη και όχι ανεργία και σ’ αυτούς που «δεν θέλουν ανάπτυξη και είναι υπέρ της ανεργίας». Ναι φίλοι μου, αυτό το φανταστικό και διχαστικό σλόγκαν επικράτησε αντί για σοβαρή και επιστημονική ενημέρωση και συζήτηση.

Το θέμα αυτό μάλλον δεν ήρθε αναπάντεχα, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς, πιθανότατα από τότε που η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. πληρώνοντας τα λίγα χρωστούμενα της πτωχευμένης ΒΙΟΜΑΓΝ με τις γνωστές διαδικασίες και την μεγάλη ανευθυνότητα που επικράτησε τότε από πλευράς αρμοδίων, κατάφερε να βάλει στο χέρι τις τεράστιες και χρυσοφόρες εκτάσεις της Μαντουδιώτικης γης.

Τι ισχυρίζεται η ΤΕΡΝΑ;

α. Ότι η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 1160 μεγαβάτ που θα κάνει θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

β. Ότι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

γ. Ότι χρειάζεται μεγάλο χωροθετημένο χώρο για ΒΙΠΕ.



Απάντηση:

α. Μια μονάδα των 1160 μεγαβάτ πώς και από πού θα καλυφθεί με φυσικό αέριο κανείς δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Ακόμα χειρότερα, το λιμάνι στο Κυμάσι δεν μας λένε για τι προετοιμάζεται, για εμπορικούς και τουριστικούς λόγους ή για το υγροποιημένο αέριο που θα έρχεται από τη θάλασσα;

β. Για τις θέσεις εργασίας η προπαγάνδα οργιάζει. Πρώτον επειδή το οργανόγραμμα αυτών των αυτοματοποιημένων μονάδων χρησιμοποιεί πολύ λίγο προσωπικό (γύρω στα 85 άτομα) και εξειδικευμένο. Δεύτερον, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για σύντομο χρονικό διάστημα, στην αρχική διαμόρφωση και εγκατάσταση της μονάδας.

γ. Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό στα σχέδια αυτά… Γιατί θέλει τόση μεγάλη έκταση για ΒΙΠΕ που προβλέπονται ανεξέλεγκτες μονάδες υψηλής όχλησης; Εάν ήθελε να κάνει μία μικρή ή μεσαία ενεργειακή μονάδα με φυσικό αέριο ή και άλλες μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις, τι χρειάζεται τη χωροθέτηση μεγάλης έκτασης ΒΙΠΕ;



Μερικές απαντήσεις από το κίνημα πολιτών και φορείς της περιοχής μας.



  • Έχουμε χωροταξικό σχέδιο της πολιτείας από το 2008 που προβλέπει τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή μας.
  • Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υποβάθμιση της περιοχής μας, το πλήγμα που θα δεχτεί ο αγροτουρισμός, οι ήπιες καλλιέργειες, οι δασεργατικές και αλιευτικές δραστηριότητες στο δήμο μας θα είναι πολλαπλάσιες και μεγάλης διάρκειας από αυτές που θα καλύψει προσωρινά η ΤΕΡΝΑ.
  • Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερη μόλυνση, ασθένειες και θανάτους.
  • Θέλουμε ανάπτυξη όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση (πράσινη ανάπτυξη), προγράμματα Ήλιος, ΑΠΕ χαμηλής και μεσαίας όχλησης, κ.ά., με σεβασμό στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
  • Λέμε Ναι στην αξιοποίηση της γης μας σε πρωτογενή παραγωγή, στις μεταπρατικές βιοτεχνίες, στους νέους αγρότες, στις οικοτεχνίες, στον εναλλακτικό τουρισμό, στην αξιοποίηση των δασικών μας προϊόντων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες βρίσκονται σε αντίθεση με τη χωροθέτηση μιας μεγάλης ΒΙΠΕ.
  • Λέμε Ναι στην εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης. Για το θέμα αυτό λέξη δεν ακούμε από την εταιρεία και όσους «πονάνε» για την ανεργία περισσότερο από εμάς. Τι θα γίνει τώρα με τις απέραντες μεταλλευτικές εκτάσεις που μένουν ανενεργές; Θα εξακολουθούν να κατέχονται από την ΤΕΡΝΑ;



Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πόρισμα του υπουργείου περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), από την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΕΓΕΠΕ) που έχει επιφυλάξεις στην αίτηση της ΤΕΡΝΑ. Α.Ε. για χωροθέτηση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι. Αμέσως μετά, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας στις 23/11/2011, με αφορμή αυτό το πόρισμα, δημιουργήθηκαν αναίτια εντάσεις και διαδικασίες με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι σύμβουλοι όλης της αντιπολίτευσης και μερικοί συνδημότες.

Είναι γνωστές οι απόψεις μας για το θέμα αυτό. Εκείνο όμως που μας προσβάλει ως δημότες είναι περισσότερο αυτές οι συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν κάποια υπηρεσία, ένα κίνημα πολιτών ή και ένας πολίτης, να υποστηρίζεται όταν είναι με τις απόψεις μας, και όταν έχει διαφορετικές προτάσεις να λοιδορείται και να απαξιώνεται. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι είμαστε φίλοι της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού παρά μόνο όταν το αποδεικνύουμε και στην πράξη. Θα θέλαμε και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου να δείχνει περισσότερη προσοχή και ευαισθησία ώστε να συμβάλει στον αντίστοιχο πολιτικό πολιτισμό μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.



Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι έχει την τοπική κοινωνία με το μέρος της. Αυτό είναι παραπλανητικό. Κανένας δημοτικός συνδυασμός δεν είχε ούτε έχει την πλειοψηφία των δημοτών. Το κυριότερο όμως είναι ότι, για ένα τόσο καίριο ζήτημα για το μέλλον και την ανάπτυξη όλης της περιοχής μας, ούτε έχουν ερωτηθεί ούτε έχουν αποφασίσει οι θεσμικοί κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι του δήμου μας.

Και επειδή στα προγράμματα των συνδυασμών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν υπήρχαν τέτοιες προτάσεις για ΒΙΠΕ, ο μόνος δημοκρατικός τρόπος που απομένει για να έχουμε τη βούληση του κόσμου για το μέλλον του είναι να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα.

Εξακολουθούμε να έχουμε τη γνώμη ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά ή έχουμε θεσμικό ρόλο στην τοπική μας Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δείχνουμε περισσότερη δημοκρατική και πολιτισμική ευαισθησία, προστατεύοντας τους θεσμούς και δίνοντας το παράδειγμα και στους συνδημότες μας.



Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε μερικά πράγματα.



Πρώτον, ότι και να υποστηρίζει ο καθένας μας, οι αποφάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να παίρνονται με διαφάνεια, δημοκρατικά και με πλήρη επιστημονική ενημέρωση. Οι διαφωνίες είναι θεμιτό να υπάρχουν, κανείς δεν κατέχει το αλάθητο, και πρέπει να υπάρχουν οι διακριτοί ρόλοι για όλους μας. Εκείνο που δεν χρειαζόμαστε καθόλου είναι οι τραμπουκισμοί και οι ασχήμιες σε όποια πλευρά υπάρχουν.

Δεύτερον, οι άνθρωποι ή τα κινήματα που έχουν διαφορετικές απόψεις δεν πρέπει να λοιδορούνται ή να επαινούνται κάθε φορά ανάλογα με το αν συμφωνούμε ή όχι με τις απόψεις τους. Τα κινήματα έχουν διακριτό ρόλο στη ζωή μας, και όποιος τα απαξιώνει σήμερα, αύριο μπορεί να τα χρειαστεί.

Τρίτον, οι πιέσεις που ασκούνται εντόνως κατά τον τελευταίο μήνα (Νοέμβριο) προς την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος( ΕΓΕΠΕ) και τη διευθύντρια κα Καραβασίλη από την επενδύτρια εταιρεία και διάφορα κέντρα εξουσίας στα οποία αυτή έχει προνομιακή πρόσβαση, αναδεικνύουν ακριβώς την έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας στις διαδικασίες καθώς και την προσπάθεια να παραγκωνιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρει η ΤΕΡΝΑ την απόφαση που επιθυμεί. Εμείς αντιθέτως επιθυμούμε η όποια απόφαση να είναι προϊόν διαβούλευσης και τήρησης των νόμων, των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όσων προβλέπονται από το ήδη εγκριθέν χωροταξικό σχέδιο που έχει συντάξει το ελληνικό κράτος.





Γιάννης Ψαρρός

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου

Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.