Απο:EVIAPORTAL
Στο μεγάλο πλατανοδάσος, που εκτείνεται κατά μήκος των όχθων του ποταμού Κηρέα, βρίσκεται ένα ζωντανό μνημείο της φύσης, ο Μέγας Πλάτανος ή Γεροπλάτανος της Εύβοιας.
Ο Μέγας Πλάτανος στο Προκόπι Ευβοίας
Ο γεροπλάτανος βρίσκεται στη θέση «Παρασκευόρεμα», μεταξύ του ποταμιού και του δρόμου Προκοπίου-Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια.
Στη μέση μιας από τις γραφικότερες διαδρομές της Ελλάδας, μιας διαδρομής που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο δρόμο που ακολουθεί κάποιος για να φτάσει στον ποταμό Κηρέα και ο οποίος συνδέει το Προκόπι με το Μαντούδι, στο σημείο ακριβώς που είναι χτισμένο το ξωκλήσι τής Κοίμησης της Θεοτόκου, υπάρχει μια ταμπέλα που κατευθύνει δεξιά, στο μόνο σημείο του δρόμου που περνάει πάνω από το ποτάμι.
Η ταμπέλα γράφει «Μέγας Πλάτανος», και αν κανείς την ακολουθήσει, ύστερα από καμιά διακοσαριά μέτρα θα βρεθεί μπροστά στο αρχαιότερο πλατάνι των Βαλκανίων, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης, η ηλικία του οποίου λέγεται πως υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο Δημ. Σέττας (Ο Γερο-Πλάτανος της Εύβοιας», εκδ. ΔΙΠΤΥΧΟ), το 1972, ο κορμός του είχε περίμετρο 18 μέτρα, διάμετρο 6 μέτρα, το ύψος του δέντρου έφτανε τα 30 μέτρα, ενώ η έκταση της σκιάς του έφτανε τα 2,5 στρέμματα!
Πρόσβαση στον ποταμό Κηρέα
Για να φτάσετε στον ποταμό Κηρέα θα πρέπει να φύγετε από Χαλκίδα, να περάσετε από Νέα Αρτάκη με κατεύθυνση τα Ψαχνά Ευβοίας. Περνάτε έξω από τα Ψαχνά και συνεχίζετε βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με αρκετές στροφές μέχρι να φτάσετε στο μεγαλύτερο υψόμετρο, τα 610 μέτρα περίπου στο χωριό Άγιος. Μετά αρχίζει η κατάβαση και από το Νέο Παγώντα περίπου και μετά το τοπίο γίνεται καταπράσινο και ο δρόμος πιο ομαλός. Η απόσταση από το Νέο Παγώντα μέχρι το Προκόπι είναι 13 χιλιόμετρα. Συνολικά από τη Χαλκίδα η διαδρομή για Προκόπι είναι 50 χιλιόμετρα και από Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε 125 περίπου χιλιόμετρα.
Θρύλοι και ιστορίες για τον πλάτανο
Ο Γέρο-Πλάτανος δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα αντίστοιχα δέντρα της Βόρειας Ευρώπης, καθώς είναι συνδεδεμένος με πάμπολλες τέτοιες ιστορίες. Η επικρατέστερη σχετική προφορική παράδοση λέει πως αν κάποιος κοιμηθεί μέσα στην κουφάλα του, η οποία άλλωστε έχει εμβαδόν δωματίου, θα αρρωστησει, η γενικά θα πάθει κάτι άσχημο, καθώς θα βγουν τα ξωτικά να τον μαγέψουν!
Ο Δημ. Σέττας έχει καταγράψει πολλές παραλλαγές και εκδοχές θρύλων που συνοδεύουν τον Πλάτανο, μεταφέροντας ποικίλες λαϊκές αντιλήψεις, που ίσως να αντιστοιχούν και σε διαφορετικές εποχές. Έτσι λοιπόν, λέγεται πως αν κάποιος βρεθεί τα μεσάνυχτα κάτω απ' το δέντρο, ακούει φωνές, όργανα, βιολιά και κλαρίνα και βλέπει νεράιδες και δαιμόνια να διαβαίνουν χορεύοντας, στις όχθες του ποταμού.
Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης
Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014
Ο Μεγάλος Πλάτανος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.