Μεγάλη Παρασκευή 2015 -Περιφορά Επιταφίου στο χωριό |
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή. Ο
εορτασμός της ορίζεται κάθε χρόνο για την πρώτη Κυριακή μετά την
πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων
αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα
(Μεγάλη Εβδομάδα) σε όλες τις περιοχές του ελληνικού χώρου.
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της
Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές
κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές
κόκκινου χρώματος. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση
της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλιότερα συνήθιζαν
να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να
ξορκίζουν το κακό. Σε κάποια χωριά, πάλι, σημάδευαν το κεφάλι και την
πλάτη των μικρών αρνιών με την κόκκινη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί
για το βάψιμο των αβγών. Συνήθιζαν επίσης να φυλάσσουν μία από τις
κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης στο εικονοστάσι για να προστατεύονται τα
μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας
αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την
Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της
ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού,
αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή
αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν
τον Επιτάφιο. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες
αναπαράσταση της ταφής του Χριστού και το ίδιο απόγευμα η περιφορά του
Επιταφίου.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου
ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι
νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί
συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες
ανάβουν με το «Άγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος
ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο
«φιλί της Αγάπης». Με το «Άγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι
της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη. Κατόπιν κάθονται
γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα
αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.Το πρωί της
Κυριακής σουβλίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας ο οβελίας. Σε άλλες
πάλι, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι κατά περίπτωση,
ψήνεται στο φούρνο. Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ακολουθεί πλούσιο
γεύμα και το γλέντι διαρκεί συνήθως μέχρι αργά το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.