Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Μια «Γειτονιά της Ευρώπης» στις Ροβιές




Οικογενειακό ξενοδοχείο στις Ροβιές έγινε υποδειγματικός χώρος φιλοξενίας προσφύγων σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οικογένειες με παιδιά απολαμβάνουν τις ανέσεις του και τη θαλπωρή των ντόπιων.

«Είναι το πρώτο μαγειρεμένο φαγητό που τρώω από τότε που άφησα το σπίτι μου και είναι τόσο νόστιμο!».
Αυτή ήταν η ενθουσιώδης αντίδραση ενός ηλικιωμένου Σύρου που ανήκει στην πρώτη φουρνιά προσφύγων που φιλοξενήθηκαν στις Ροβιές, μπροστά στα σουτζουκάκια του κ. Ανδρέα Βασιλείου.
 «Είχαν κύμινο και σκόρδο, τα αγαπημένα τους συστατικά», λέει υπομειδιώντας στην «Κ» ο 41χρονος ξενοδόχος με σπουδές Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, που παρουσίασε χθες σε φόρουμ, το οποίο διοργάνωσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος Αθηναίων και η Πρεσβεία της Νορβηγίας, το επιτυχημένο εγχείρημα: τη μετατροπή ενός οικογενειακού ξενοδοχείου σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη ΜΚΟ Solidarity Now.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, παιδιά του χωριού είχαν υποδεχθεί με ενθουσιασμό προσφυγόπουλα από τη Συρία στο κατώφλι του δημοτικού σχολείου. «Το σχολείο του χωριού τα υποδέχθηκε πολύ θερμά, τα συμπεριέλαβε στη γιορτή για τη λήξη της χρονιάς, ενώ μαζί με τους Ελληνες μαθητές έβαψαν τον τοίχο του σχολείου».

Ωστόσο το πρώτο διάστημα είχαν υπάρξει αρνητικές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. «Σταδιακά όμως κάμφθηκαν». Στις συνελεύσεις κατοίκων ηλικιωμένοι προσφυγικής καταγωγής θυμήθηκαν τις δικές τους δυσκολίες όταν πρωτοέφθασαν στην Ελλάδα, άλλοι περιέγραψαν τα προβλήματα που βιώνουν τα δικά τους παιδιά τους ως σύγχρονοι μετανάστες στην Ευρώπη. Από αυτόν τον πυρήνα δημιουργήθηκε η κίνηση «Γειτονιά της Ευρώπης». Θέλοντας, λοιπόν, να ενισχύσει την προσέγγιση ο κ. Βασιλείου οργάνωσε από κοινού καθαρισμό της παραλίας του χωριού. Ομως το γλέντι που έγινε στη λήξη του Ραμαζανίου, στις αρχές Ιουλίου, όπου οι πρόσφυγες μαγείρεψαν για τους ντόπιους, ήταν αυτό που έμεινε στην... τοπική ιστορία.

Από τον Μάιο το ξενοδοχείο των 88 κλινών είναι πάντοτε γεμάτο. «Κάθε εβδομάδα η επιτροπή των γυναικών συσκέπτεται για το μενού της εβδομάδας, καθώς προτιμούν τις δικές τους συνταγές», περιγράφει ο ίδιος. «Οι άνδρες αναλαμβάνουν το φαλάφελ». Ακόμη, «ανάλογα με την ηλικία άλλοι παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών και άλλοι γυμναστικής ή τέχνης», σημειώνει ο κ. Βασιλείου που έχει εργαστεί εθελοντικά στα Διαβατά και στην Ειδομένη.

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου από δύο έγιναν επτά, ενώ σε αυτούς προστίθενται και άλλα πέντε άτομα για τις δραστηριότητες – όλοι προέρχονται από την τοπική κοινωνία. «Ουσιαστικά είκοσι οικογένειες προσφύγων δημιούργησαν 12 θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Βασιλείου. Στο παραθαλάσσιο χωριό με τα 40 ξενοδοχεία πολλοί σκέπτονται πλέον να μιμηθούν το παράδειγμά του.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.