Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Εγκαίνια του Μουσείου Μικρασιατικού πολιτισμού στο Προκόπι


Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος - Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, μετά πολλής χαράς ανακοινώνουν τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τα οποία,  θα τελεσθούν στο Νέο Προκόπιο, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
· 18:00 Άφιξη επισήμων στο Ι. Προσκύνημα.
· 18:30 Αγιασμός Εγκαινίων υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
· Προσφώνηση Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
· Προσφώνηση Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.
· Σύντομη Ξενάγηση στο Μουσείο.
· 20:15 Πλατεία Νέου Προκοπίου:

 Εκδήλωση με Μικρασιάτικα Τραγούδια και παραδοσιακούς Μικρασιάτικους Χορούς από την Παραδοσιακή Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως και την Χορευτική Ομάδα της Ενορίας Νέου Προκοπίου. 

Το Μουσείο δημιουργήθηκε με την χάρη του Οσίου Ιωάννου και διαφυλάσσει και εκθέτει ιερά κειμήλια και άλλα λαογραφικού περιεχομένου αντικείμενα, τα οποία οι πρόσφυγες του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας, κατά τον ξεριζωμό τους, μετά την μικρασιατική καταστροφή, με μυρίους κινδύνους και απερίγραπτους κόπους έφεραν στη νέα τους πατρίδα, το Νέο Προκόπιο της Ευβοίας, ενώ διαθέτει και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας.


Χρηματοδοτήθηκε δε κατά μέγα μέρος από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με πρόταση της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, αλλά και από το ταμείο του Ιερού Προσκυνήματος.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό αλλά όλοι έχουν ξεχάσει ότι τα αδέλφια μας που ηρθαν από τη Μικρά Ασία βρικαν εδώ κάποιους ντόπιους που τους βοήθησαν να σταθούν στα πόδια τους, για αυτους τους ανθρώπους δεν γίνεται κανένας λογος λες και δεν υπήρχαν λες και δεν υπάρχουν. Απλα θέλω να σας θυμίσω ότι η ενορία του χωριού λέγεται Άγιος Κωνσταντίνος και υπήρχε πριν το 1922 και ότι υπηρχαν στο χωριό αυτό κύριε Δέσποτα Έλληνες Χριστιανοί που και αυτοι είχαν κάποιο γιγενη πολιτισμό! Για αυτούς δεν αναφέρεστε καθολου αυτό δεν είναι ομως σωστό εάν πραγματικά θέλετε να επικαληστε ως Δέσποτα όλων! Και θέλω να σας θυμίσουμε ότι το σκηνωμα του Οσίου Ιωάννου φιλοξενήθηκε και προστατευθεικε στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου για πάνω από 30 χρόνια ,έως να χτιστεί ο Ιερός Ναός για τον οποίον είχαν προσφέρει και οι Παππούδες εμάς των ντόπιων ! Έστω και την τελευταία στιγμή στη μνήμη αυτών των ανθρώπων καλο θα ήταν να τους τιμήσετε έστω και με κάποια αναφορά στον λόγο σας. Γιατί από ότι κατάλαβα αφου δεν είχατε την ψυχική δύναμη να βάλετε στον τίτλο του μουσείου την λεξη "και ντόπιου η γιγενη πολιτισμού" τότε ας βρείτε το θάρρος να τους επικαλέστηκε στον λόγο σας ως ελάχιστο φόρο τιμής. Αναμένω να σας ακούσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.