Η κακοκαιρία έπληξε το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, αλλά και το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, όπου σημειώθηκαν
πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση των ποταμών Κηρέα και Ξηριά και των παραποτάμων.
Στο Μαντούδι ξεχείλισε ο ποταμός Κηρέας με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο ο δρόμος Προκόπι - Μαντούδι, να πλημμυρίσουν πάνω από 150 σπίτια και καταστήματα, σχολεία, το κλειστό γυμναστήριο, να καταστραφούν στάβλοι, αγροτικές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο, να καταστραφεί το αντλιοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, ενώ ολική είναι η καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου, ντομάτας καθώς και σε μελίσσια. Δεκάδες μικροπωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους τους για το πανηγύρι της περιοχής καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος του Μαντουδίου καθώς και γύρω χωριά (Σπαθάρι, Μετόχι, Καλύβια, Τρουπι, Πήλι) δεν έχουν πόσιμο νερό. Αυλές σπιτιών έχουν κυριολεκτικά μπαζωθεί δυσχεραίνοντας τη μετακίνηση των κατοίκων ακόμα και για τα αναγκαία. Οι αγροτικοί δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς της περιοχής και στους ρητινοκαλλιεργητές. Κίνδυνος υπάρχει για τη μόλυνση της περιοχής από διαρροή μαζούτ από δεξαμενές στην παραλία στο Κύμασι.
Στη Λίμνη Ευβοίας φάνηκαν τα οδυνηρά αποτελέσματα της μεγάλης πυρκαγιάς του 2016 καθώς τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν αποδείχθηκαν ανεπαρκή αφού φερτά υλικά και μπάζα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική και δασική οδοποιία. Ο δρόμος Λίμνη - Κατούνια - Μονή Γαλατάκη είναι κλειστός, υπάρχουν μεγάλες φθορές στους δρόμους και έχουν παρασυρθεί τα τεχνικά ομβρίων του οδοστρώματος. Μεγάλες ζημιές – πάνω από 80% – έχουν υποστεί δύο επιχειρήσεις της περιοχής.
Στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού πλημμύρισε ο ποταμός Ξηριάς, κατέστρεψε ιδιοκτησίες και καλλιέργειες, το γήπεδο Καμαρίων καθώς και το αντλιοστάσιο, με συνέπεια να μην υπάρχει μέχρι σήμερα πόσιμο νερό στα Καμάρια, έριξε κολόνες της ΔΕΗ. Ο δρόμος Αγριοβοτάνι - Τσαπουρνιά χάλασε και ο δρόμος Τσαπουρνιά - Βασιλικά έχει κλείσει. Στα Βασιλικά – τουριστική περιοχή – πλημμύρισαν υπόγεια όπου είχαν τις προμήθειές τους οι επαγγελματίες της περιοχής. Η πτώση τοιχίου προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε παρακείμενο ξενοδοχείο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, ιδιαίτερα στο Δερβένι και το δρόμο Λίμνης - Λουτρών Αιδηψού, ενώ το κομμάτι αυτό της Εύβοιας παρέμεινε αποκλεισμένο την Κυριακή 30/9 από στεριά και θάλασσα.
Η ένταση των καιρικών φαινομένων δε μπορεί να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των ποταμιών της περιοχής που υπερχείλισαν γιατί είναι ουσιαστικά παρατημένα, χωρίς έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης, με τις όχθες να βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου, των κατοικιών, των καλλιεργειών, τα οποία φράζουν από πεσμένα δέντρα και φερτά υλικά. Είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου το οποίο δε βελτιώνεται με κάποια «μπαλώματα». Ενός δικτύου που βρίσκεται σε οριακό σημείο, με νέες ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και τις κατολισθήσεις να είναι μεγάλος κίνδυνος, κόβοντας για άλλη μια φορά την Εύβοια στη μέση.
Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι Δήμοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι «ακραίες» καιρικές συνθήκες που επικαλούνται. Η άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που θα έδιναν διέξοδο στους χιλιάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Για τη δική τους πολιτική, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς. Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους- οφέλους» όπως ομολόγησαν για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για τους πληγέντες, να χορηγηθούν άμεσα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν τα αποθέματά τους, να διανεμηθεί άμεσα εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους των χωριών που παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό.
Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χαράτσια στον ΕΛΓΑ στην αγροτική παραγωγή, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμου, σε αυλές σπιτιών, τα δίκτυα ύδρευσης και να πραγματοποιηθεί έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού, τα δίκτυα αποχέτευσης, το Λύκειο και Δημοτικό Σχολείο του Μαντουδίου, το κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου και να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης και εμβάθυνσης ποταμών, διευθέτησης χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, σύγχρονο οδικό δίκτυο.
Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Κώστας Στεργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.