Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Αντώνης Συκάρης: Πάτησε στην κορυφή των Ιμαλαίων ο συμπατριώτης μας

Αντώνης Συκάρης: “κυνηγώντας το όνειρο” στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου (εικόνες)
Ο Αντώνης Συκάρης, ο Έλληνας που έχει βαλθεί να συνεχίσει να γράφει ιστορία στο χώρο της ορειβασίας, με την 29χρονη πορεία του στα βουνά του κόσμου και πρόσθεσε άλλες δύο κορυφές στο ενεργητικό του από το λεγόμενο «Γκραν Σλαμ» (σημ: 14 κορυφές ανά τον πλανήτη ύψους άνω των 8.000 μέτρων).Μέχρι σήμερα, έχει σκαρφαλώσει με επιτυχία σε τρεις από τις δυσκολότερες κορυφές του κόσμου: του Everest (η υψηλότερη του κόσμου, 8.848 μέτρα), την Kangchenjunga (τρίτη υψηλότερη στον κόσμο, 8.586 μέτρα) και του Manaslu (όγδοη υψηλότερη, 8.163 μέτρα).


Ακόμη, έχει προσπαθήσει να φτάσει έως την έβδομη υψηλότερη κορυφή, του Dhaulagiri (8.167 μέτρα). Είναι δε ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω!









Η νέα ορειβατική αποστολή του, για ακόμη δύο κορυφές των Ιμαλαϊων ύψους άνω των 8.000 μέτρων, αναμένεται να υλοποιηθεί από τις 8 Απριλίου μέχρι της αρχές Ιουνίου 2019.


Θα επιχειρήσει να ανέβει πρώτα στο όρος Makalu (8.485 μέτρα) και μετά στο όρος Lhoche (8.516 μέτρο).





Στο βουνό Makalu έχασε την ζωή του ο Έλληνας ορειβάτης, Χάρης Κυριακάκης, κατά την διάρκεια της κατάβασης, μετά από τον θρίαμβο της ανάβασης του στην κορυφή. Ο Χάρης Κυριακάκης, όπως λέει ο Αντώνης Συκάρης, «προσέθεσε το όνομα του στην λίστα των γενναίων, που «έπεσαν» στην προσπάθεια τους να φέρουν την ανθρώπινη ψυχή στα όρια της».



«Η ψυχή του μπορεί να χάθηκε την 26η Μαΐου του 2010, αλλά για όσους αιώνες τα Ιμαλάια θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από χιόνια και πάγους, το σώμα του θα παραμένει άθικτο, όπως ήταν στην πιο γενναία του στιγμή. Είναι η τιμή που κάνουν τα ψηλά βουνά σε εκείνους που πέφτουν προσπαθώντας να τα κατακτήσουν!» λέει συγκινημένος ο Αντ. Συκάρης.


Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.





Λίγα λόγια για τα δύο βουνά


Το Λότσε είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη και συνδέεται με το Έβερεστ μέσω του Νότιου Περάσματος. Η λέξη Λότσε σημαίνει 'Νότια Κορυφή' στα θιβετιανά. Εκτός από την κύρια κορυφή του (8.516 μέτρα), υπάρχει το Μεσαίο Λότσε (8.414 μέτρα) και το Λότσε Σαρ (8.383 μέτρα). Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Θιβέτ της Κίνας και της περιοχής Κούμπου του Νεπάλ.


Το Όρος Λότσε κατάκτησαν για πρώτη φορά οι Ελβετοί Ernst Reiss και Fritz Luchsinger στις 18 Μαΐου 1956.





(σημ: Η διαδρομή πρός την κορυφή του 5o ψηλότερου βουνού της Γης, Μακαλού, ύψους 8.485 μέτρων)


Το όρος Μακαλού είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό στη Γη, με ύψος 8.485 μέτρων. Βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά του όρους Έβερεστ, στα σύνορα Κίνας και Νεπάλ. Η μορφή του Μακαλού μοιάζει με αυτή μιας τετράπλευρης πυραμίδας. Το όνομα Μακαλού σημαίνει «μαύρο βουνό». Το όρος Μακαλού κατέκτησαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι Λιονέλ Τερέ και Ζαν Κουζί, στις 15 Μαΐου 1955.


Μόνο 5 από τις 16 πρώτες αποστολές κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή του Makalu, το οποίο έχει πολύ απαιτητικές ορθοπλαγιές, στενές και μαχαιρωτές κόψεις. Από τα 8.000 μέτρα και πάνω παρουσιάζει μεγάλη τεχνική δυσκολία και το σκαρφάλωμα γίνεται σε μικτό πεδίο βράχου και πάγου.


Το Makalu έχει ποσοστό θνησιμότητας 10.34% για αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή.





Entries Navigation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.