του Πάνου Β.
Κρατώντας εδώ και καιρό στο χέρι το νέο πόνημα του φίλου Άγγελου
σκέφτομαι ότι ένα τόπο οικοδομούν οι γραφές και όχι τα πτερόεντα έπεα.Από την άλλη το 150σέλιδο αυτό όμορφο βιβλίο επιμένει με ένα τρόπο επιστημονικά ιστορικό να δίνει αξία σε αυτά που ο κοινός νους ονομάζει χώματα,πέτρες ,χωράφια ή τόπο γενικά.
Τα όστρακα είναι ένας όρος που γίνεται πιο κατανοητός με το παζλ.Η νοητική μας ηλικία κρίνεται αν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ένα παζλ με 10 ή 20 ή χίλια κομμάτια και να καμαρώσουμε αυτάρεσκα μια συγκροτημένη εικόνα και το ότι ο νους μας δουλεύει.
Για να το κάνω πιο δύσκολο ας φαναστούμε τώρα ότι έχουμε ένα παζλ των χιλίων κομματιών και μετά τη πυρκαγιά μας έμειναν τα πέντε ή δέκα και προσπαθούμε να υφάνουμε την αρχική εικόνα.
Κάτι τέτοιο αλλά πιο ...δύσκολο κάνει ο τοπικός μας αρχαιολόγος.
Κομμάτια εδώ και κει από κτίρια,δοχεία,τοίχους ,αμφορείς και νομίσματα ανασυνθέτουν την εικόνα ενός βορειοευβοιώτικου πολιτισμού, που έχει χαθεί σκεπασμένος από το χρόνο και βρίσκει την ευκαιρία να αναστηθεί μέσα από τα συγγράμματα ικανών ανθρώπων που επιμένουν, σκέφτονται και κάνουν την επιστήμη κομμάτια αντίδωρο για όλους.
Έτσι ξανασυναντούμε το Μαντείο του Σελιναίου Απόλλωνα στους πρόποδες του Τελεθρίου μετά από 2500 χρόνια με οδηγό τη τύχη και την αρχαιολογική σκαπάνη.
Στις σελίδες του βιβλίου του Άγγελου συνδέονται τα κομμάτια του ιερού με την ιστορία των Ροβιών,της Λίμνης και της Βόρειας Εύβοιας γενικά,συνδέεται με γλαφυρό τρόπο το χτες με το σήμερα.Πλήθος από εικόνες,χάρτες και τελικά μια εκτενής βιβλιογραφία για όσους θέλουν κάτι παραπάνω.
Προφανώς αυτή η εξειδικευμένη γνώση δεν έχει να κάνει με εφήμερες φανφάρες και πρέπει να την αγκαλιάσουν οι τοπικές αρχές και να τη προωθήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στα σχολεία,στα τουριστικά γραφεία και οπουδήποτε ο τόπος μαζεύει την υπεραξία του και τη μεταφράζει όχι σε μαγευτικά ουζάκια και γαλάζιες παραλίες, αλλά σε παντοτινά διαμάντια.
Το τρίγωνο Απόλλωνα, Άρτέμιδος και Κηρίνθου είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία να ανοίξουν οι δρόμοι για τη Βόρεια Εύβοια.Μια τεράστια αναξιοποίητη Ακρόπολη, ένας χαμένος Παρθενώνας που οι Άγγελοι αυτού του τόπου προσπαθούν να αναδείξουν.
Ας σκεφτούμε για λίγο το πως θα μας έβλεπε ο αρχιτέκτονας του μαντείου του Απόλλωνα από τον παραδεισένιο ουρανό του αν αντί για σεβασμό στο ναό του, σπάζαμε τις κολόνες να τις κάνουμε τζάκια.Ή να βάζαμε τα βιβλία για στηρίγματα στα κουτσά τραπέζια.
Άγγελε Ριτσώνη σε ευχαριστούμε για τη νέα σου προσπάθεια,ευχόμαστε και το νέο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο ανάμεσα σε μυαλά που ανοίγουν νέους ορίζοντες.
Η έκδοση έχει γίνει από τη Λέσχη φίλων του Μαντείου των Ροβιών
πληροφορίες Άγγελος Ριτσώνης 6939700309
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.