Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ,στην πλατεία μας


Πλατεία Μαντουδίου έτος 1929 , αριστερά το πέτρινο εκκλησάκι της Αγ.Τριάδας

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 1870 από τον γαιοκτήμονα και ιδιοκτήτη του κτήματος Μαντουδίου, Βασίλειο Βουδούρη  τάμα στο θεό για την γυναίκα του, που δεν μπορούσε να κάνει παιδί και ήταν βαθιά θρησκευόμενη.

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο πάνω σε λαξευμένο τετράγωνο ογκόλιθο υπόλειμμα αρχαϊκού βωμού(όπως έλεγαν οι παλιότεροι) ,με πέτρα της περιοχής μας ενώ στις γωνίες έχει  αγκωνάρια από καστρόπετρες,όπως και περιμετρικά στα παράθυρα και την πόρτα ενώ το πάτωμα έχει τετράγωνες λίθινες πλάκες 60χ60.

Επισημαίνεται ότι και η εκκλησία του πολιούχου της πόλης μας Αγιου Ιωαν.του Θεολόγου είναι χτισμένη πάνω σε αρχαιοελληνικό ναό και στην θεμελίωση υπήρχαν λαξευμένοι κυκλώπειοι λίθοι.

Ακόμα υπάρχει αλληλουχία του προχριστιανικού νεκροταφείου στο λόφο "κιόσι"  (σήμερα Γυμνάσιο Μαντουδίου) του αρχαιοελληνικού ναού (σήμερα εκκλησία Αγ.Ιωαν.Θεολόγου ) και του αρχαϊκού βωμού (σήμερα εκκλησάκι Αγ.Τριάδας) ....γεωμετρικά όλα σε μια ευθεία γραμμή.

Στο ιστορικό εκκλησάκι της πλατείας μας η πρώτη ατυχής παρέμβαση έγινε το 1996 με εργασίες"καλωπισμού" και "εκμοντερνισμού" της εποχής . Το εκκλησάκι μεγάλωσε σε ύψος με τούβλα που χτίστηκαν συνέχεια της  πέτρας, ...σοφατίστικε απ΄ έξω και το δάπεδο,  ...ανυψώθηκε κατά ένα μέτρο και στρώθηκε με πλακάκια...

Προ μηνός ,έγινε μια κίνηση πολιτών και φορέων, ώστε να αναπαλαιωθεί αυτό το ταπεινό εκκλησάκι  που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της πόλης μας βγάζοντας τον σοφά ώστε να φανούν οι αρχέγονες καστρόπετρες και εκεί που υπήρχαν τούβλα να αφαιρεθούν και να χτιστούν από έμπειρους τεχνίτες ίδιες πέτρες ώστε να 'ρθεί στην αρχική του μορφή, ως ένα απέριττο ιστορικό εκκλησάκι του 18ου αιώνα.

Όμως αντί να γίνει αυτό, γίνεται χτίσιμο με πέτρα εξωτερικά όλης της εκκλησίας με πλήρη επικάλυψη της παλιάς ,δηλαδή χτίζεται μια νέα εκκλησία κρύβοντας εντελώς την παλιά δημιουργώντας κάτι άλλο και όχι αυτό που υπήρχε.

Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αναδεικνύεται, δεν επικαλύπτεται....

Κάνουμε έκκληση σε όλους, Δήμο, Κοινότητα, Φορείς, Εκκλησία και Πολίτες με την ελπίδα να σωθεί αυτό το ιστορικό εκκλησάκι. Είναι κειμήλιο των προγόνων μας που κληροδοτήθηκε σε εμάς. 

Και ως τέτοιο,  ως πολιτιστική κληρονομιά των επόμενων γενεών στο ιστορικό κέντρο του Μαντουδίου, οφείλουμε να αναδείξουμε. 

 

Παραδείγματα αναπαλαίωσης:

Μαντούδι-Αναπαλαίωση Παναγία Βροντού -Η θεμελίωση σε ιχνη αρχαιοελληνικού ναού ,μεταβυζαντινό εκκλησάκι με εντοιχισμένο τον Λέοντα της Βενετίας 

Αναπαλαίωση στην αρχική μορφή- Λίμνη Ευβοίας -Εκκλησάκι Παναγίτσα ,χτισμένο το 1851

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ο Τυμβοειδής Λόφος "ΚΙΟΣΙ" στο Μαντούδι.


 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.