Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Παράρτημα της τεχνικής Σχολής του "Δημόκριτου" στο Μαντούδι, προτείνει το Επιμελητήριο Ευβοίας

Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας ως ευκαιρία για την βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού, παρουσίασε στις Συνεδριακές Εκδηλώσεις του ΕΟΑΕΝ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γεροντίτης.

 

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13/11/21 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια 1821-2021». Στις εργασίες συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γεροντίτης και η εκπρόσωπος του Φορέα στον Όμιλο, Δέσποινα Καραμπέτσου.

 

Κατά τις διήμερες εργασίες του εξαιρετικά εποικοδομητικού επιστημονικού συνεδρίου, τοποθετήθηκαν στις 11 συνολικά θεματικές ενότητες, περισσότεροι από 60 εισηγητές από τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, από την επιστημονική κοινότητα, από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους και από τα 21 νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας. Προεξέχοντος του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέπτυξε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο.

 

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γεροντίτης, στην θεματική ενότητα, με τίτλο : ΄΄Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοποίηση της πράσινης και κυκλικής οικονομίας΄΄, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας ως ευκαιρία για την βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού. Ένα σχέδιο με εστιασμένες προτάσεις, το οποίο έχει ήδη καταθέσει ο Φορέας στον Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής που σύστησε η Πολιτεία για την ανασυγκρότηση της Βορείου Εύβοιας, κ Σταύρο Μπένο, δεδομένου ότι συμμετέχει στην εν λόγω Επιτροπή δια του Προέδρου του.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας ότι μόνο ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στα επόμενα χρόνια, μεγάλων αειφόρων έργων θα αναμορφώσει στρατηγικά το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής και θα οδηγήσει στην αναγέννηση και στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων συνολικά της Εύβοιας, παρουσίασε αναλυτικά το εν λόγω σχέδιο ανά ενότητα, το οποίο επιγραμματικά έχει ως ακολούθως.

 

Αειφόρος προσέγγιση για την αξιοποίηση του γαλάζιου περιβάλλοντος της Εύβοιας (Λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της υπεραλίευσης, Ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ παραθαλάσσιων πρόσφορων πόλεων όλων των όμορων νομών, Άμεση επένδυση και λειτουργία των ανακοινωθέντων Υδατοδρομείων των υδάτινων πεδίων στη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, Εκσυγχρονισμός και λειτουργία αλιευτικών καταφυγίων και τουριστικών αγκυροβολίων στη περιοχή, Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού και άλλων μορφών θαλάσσιου τουρισμού, Ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής με τις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου, Ένταξη του Ευβοϊκού και των ανατολικών παραλιών του νησιού στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ρύπανσης, Αλιευτική πολιτική με κεντρικό στόχο την στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος και γνώμονα την προστασία ειδών και οικοτύπων).

 

Αειφόρος προσέγγιση για την Πράσινη οικονομία (Αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων σε κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, Αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, Έξυπνα συστήματα δημόσιου φωτισμού, Προμήθεια αμιγών ηλεκτρικών οχημάτων για δημόσια χρήση, Δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης και Πράσινων Σημείων, Δημιουργία Δασικού Χωριού, Δημιουργία Μελισσοκομικού πάρκου).

 

Υλοποίηση Έργων Υποδομών (Έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και αναβάθμισης δικτύου υδροδότησης Βόρειας Εύβοιας, Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης ομβρίων εντός των οικισμών Βόρειας Εύβοιας, Κάθετος άξονας Χαλκίδα – Βόρεια Εύβοια, Διασύνδεση Βόρειας Εύβοιας με Στερεά Ελλάδα, Διασύνδεση στο κοντινότερο σημείο της Βόρειας Εύβοιας με την Φθιώτιδα, Νέος οδικός άξονας Χαλκίδα – Λιμάνι Κύμης στα ίχνη της παλιάς χάραξης, Αξιοποίηση Λιμανιού Κύμης. Σε κόμβο Τουριστικής και εμπορικής σύνδεσης με τα νησιά του Β. Αιγαίου, την Αλεξανδρούπολη,  τα Παράλια της Τουρκίας  κλπ).

 

Υλοποίηση Έργων για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας (Δημιουργία παραρτήματος της υπό ανασύσταση τεχνικής Σχολής του Δημοκρίτου στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στη περιοχή Μαντουδίου, Πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου σε όλη τη περιοχή, Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών ενημέρωσης στις πύλες εισόδου).

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.