Κίνηση Πολιτών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Δήμο μας -Έδρα: Λίμνη
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Θέτουμε υπόψη σας μερικά θέματα, αρμοδιότητας του Δήμου μας, τα οποία περιμένουν ακόμα τη λύση τους εδώ και πολλά χρόνια.
Τα περισσότερο σοβαρά θέματα είναι:
1. ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
· Για το θέμα αυτό αναφερόμαστε στο συνολικό οδικό δίκτυο της Βόρειας Εύβοιας (Χαλκίδα Ιστιαία , Χαλκίδα Στροφυλιά, Λίμνη Ροβιές Αιδηψός ,Λίμνη Ροβιές Βουτάς Ιστιαία.)
· Για το θέμα του κεντρικού άξονα Χαλκίδας Στροφυλιάς υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μια πρόταση είναι ο Μεσογειακός Δρόμος, η άλλη πρόταση είναι ο Παραλιακός Δρόμος. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών του Δήμου θέλουμε να επιλεγεί η λύση με το λιγότερο κόστος και τη συντομότερη κατασκευή, μακριά από συμφέροντα και σκοπιμότητες, αρκεί να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων των κατοίκων των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας.
2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ
· Στο Μαντούδι (θέση Κυμάσι) η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε αντικανονικά και με πολιτική υποστήριξη, χωρίς τη θέληση της τοπικής κοινωνίας κατάφερε με την ΚΥΑ 2012 να πάρει έγκριση για να γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο (ΕΠ.ΠΑ) υψηλής όχλησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι θα κατασκευάσει εκεί εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μεγάλου μεγέθους (1160 MW).
· Στο στάδιο της διαβούλευσης που ξέκινησε οι μελετητές του Γ.Π.Σ. Ενότητας Κηρέα με επιστημονικό τρόπο αμφισβήτησαν την επιλογή αυτή και πρότειναν στην μελέτη τους ΕΠ.ΠΑ μέσης όχλησης. Την ίδια πρόταση πρότειναν και οι κινήσεις πολιτών του δήμου μας, γιατί κυρίως η μέση όχληση είναι συμβατή με τις δραστηριότητες του λευκόλιθου (μαγνησίτη).
· Από τότε γίνονται προσπάθειες να επιτευχθεί Πάρκο Μέσης Όχλησης. Η ενδιαφερόμενη εταιρία όμως εξακολουθεί να επιμένει για Πάρκο Υψηλής Όχλησης, παρ’ ότι έχει ακυρώσει την αρχική της αίτηση στη ΡΑΕ για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής 1160 MW. Επιπλέον καταφέρνει με «πολιτική υποστήριξη βέβαια» να κάνει διάφορες τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο 3892/2011 και να βάζει φραγμούς στο αίτημά μας για μέση όχληση.
Τι Προτείνουμε
α. Η Δημοτική μας Αρχή να φύγει από την αδράνεια, τις φιλικές σχέσεις και την ηττοπάθεια που διακατέχεται απέναντι στην εν λόγω εταιρεία και τα αρμόδια υπουργεία. Να βγει δυναμικά μπροστά , να διεκδικήσει με πείσμα όχι μόνο την υλοποίηση των αποφάσεων των Δ.Σ., αλλά να απαιτήσει τώρα την πολιτική λύση του αιτήματός μας.
β. Να γίνει μια επείγουσα προειδοποίηση προς τα αρμόδια υπουργεία και την εταιρεία, ότι ο κατεστραμμένος Δήμος μας μαζί με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι σε διαρκή πόλεμο μαζί τους εφόσον επιμένουν να κάνουν κρυφές τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο και δεν διορθώνουν τις τροποποιήσεις αυτές θετικά για το αίτημά μας.
γ. Οι φίλοι της Κίνησης Πολιτών και οι συνδημότες μας δεν θέλουν τα ψεύτικα δάκρυα και τις φιλεύσπλαχνες δωρεές. Χρειαζόμαστε βασικές υποδομές, μικρά και μεσαία εργοστάσια, μεταποιητικές βιοτεχνίες και έμπρακτη υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα. Εδώ θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον της ενδιαφερόμενης εταιρείας και άλλων εταιρειών και όχι στα «δωράκια επικοινωνίας» σε συλλόγους του δήμου μας.
δ. Σήμερα, ύστερα από τις καταστροφές που μας προξένησαν μας υπόσχονται νέο μοντέλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης με ευαισθησία στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά όμως «σε αγαστή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τον κύριο Μπένο» και εν αγνοία μας επιμένουν πάλι σε ΠΑΡΚΟ Υψηλής Όχλησης.
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και συνδημότες πως χαρακτηρίζεται αυτό; Κοροϊδία ή κάτι χειρότερο;
3. ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ο αγώνας μας από το 2010 μέχρι σήμερα είναι για τρία βασικά θέματα:
α. Προστασία του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου από κάθε μόλυνση
β. ΟΧΙ στην υπεραλίευση και τα βαριά μηχανήματα (ανεμότρατες)
γ. Προστασία και αναπαραγωγή των ιχθυαλιευμάτων με καταφύγια (χώρους προστασίας και αναπαραγωγής) μέσα στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο
4. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
α. Η σημασία του θέματος αυτού καθημερινά επιβεβαιώνεται με τα ατυχήματα, τους θανάτους και την φυγή των μεγάλων ηλικιών προς τα αστικά κέντρα
β. Η περιοχή μας μακριά από τα νοσοκομεία και την πρωτεύουσα του νομού μας, με ένα Κ.ΥΓΕΙΑΣ που υπολειτουργεί, ένα ΕΚΑΒ (Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) στο οποίο δεν ενδιαφέρονται να εντάξουν και τον Δήμο μας, τι καλό να περιμένουμε;
γ. Η ευθύνη ανήκει σε όλους τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών του υπουργείου υγείας
5. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Εκτός των άλλων πόλεων η Λίμνη στον Δήμο μας έχει το περισσότερο οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ως τουριστική πόλη που θέλει να δέχεται επισκέπτες, αλλά και ως έδρα του Δήμου μας, θα πρέπει τώρα (έστω και αργά) να φροντίσει επειγόντως να δρομολογηθεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Παράλληλα με τη λύση του κυκλοφοριακού θα πρέπει να βρεθούν και οι αντίστοιχοι χώροι για τα οχήματα.
Η μελέτη για τα θέματα αυτά ήταν να ξεκινήσει από το 2011 αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε από τότε.
6. ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
(Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης)
α. Ένα ακόμη «κατόρθωμα» έχει γίνει διαχρονικά στη Λίμνη, να μην υπάρχει Δημοτικό Κατάστημα, γραφεία υπηρεσιών, αίθουσες εκδηλώσεων και γραφεία κοινωνικών φορέων. Οι σύλλογοι αναγκάζονται να συνεδριάζουν στις καφετέριες. Ακόμη και οι καλοκαιρινοί χώροι, (Κτίριο Μελά και Πλατεία Ηρώων) καταργούνται.
Τι προτείνουμε
Ο δήμος μας να ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία για νέο Δημοτικό Κατάστημα στον ιδιόκτητο χώρο του πάρκινγκ. Το παλιό διατηρητέο Δημαρχείο, θα παραμείνει ως ένα παραδοσιακό στολίδι της πόλης με μια τυπική γραμματεία, χώρους υποδοχής και έκθεσης.
7. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
α. Σήμερα, ύστερα και από την καταστροφή που μας προξένησαν με τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, κανείς μας δεν γνωρίζει τι γίνεται και που πάμε.
β. Οι φορείς και οι δημότες στο δήμο μας δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και συμμετοχή για το μέλλον του τόπου μας. Ένα παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρουμε ως πολίτες και δημότες πόσα χρηματικά ποσά, εμβάσματα και δωρεές, δόθηκαν στο Δήμο μας από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από την ημερομηνία των πυρκαγιών μέχρι σήμερα και πώς αξιοποιήθηκαν;
γ. Ακόμη και η θεσμοθετημένη (από τους νόμους του Καλλικράτη και Κλεισθένη) επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου, που είναι υποχρεωτική η λειτουργία της έχει μπει οριστικά στο ψυγείο. Γιατί άραγε;
δ. Ο διορισμένος κύριος Μπένος αφού έκανε τη δουλειά του συνεργαζόμενος θαυμάσια με τον Δήμο μας, μας αποχαιρέτησε πρόσφατα με τις φιλικές και ειρωνικές επιστολές του τονίζοντας ότι «εκπλήρωσα το όνειρό μου ως εθελοντής».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Αιολικά Πάρκα - Ανεμογεννήτριες
Τα αιολικά πάρκα (ανεμογεννήτριες) έχουν γίνει ο φόβος των πολιτών σε όλη τη χώρα, παρ’ ότι ο κόσμος είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι βασικοί λόγοι είναι:
α. Έχουν πάρα πολλά μειονεκτήματα εγκατάστασης, διάρκειας και αποκατάστασης του χώρου
β. Επιλέγονται χώροι εγκατάστασης χωρίς γενικότερο χωροταξικό σχέδιο κάθε περιφέρειας και χωρίς την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας
γ. Από όλες τις μορφές ΑΠΕ επιλέγονται επίμονα και σκόπιμα τα αιολικά πάρκα.
Απ’ ότι ξέρουμε, πριν λίγα χρόνια (επί νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων) το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού Ευβοίας ομόφωνα είχε αποφασίσει ότι δεν δέχεται καμία εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Βορειο- κεντρική Εύβοια.
Η αιτιολογία της ομόφωνης αυτής απόφασης ήταν ο μεγάλος δασικός πλούτος, το ευαίσθητο οικολογικό περιβάλλον και οι ευαίσθητες καλλιέργειες και δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
Εμείς ρωτάμε, όλα αυτά ξεχάστηκαν;
Τι προτείνουμε
Πρώτον ο Δήμος μας κι εμείς, οι κοινωνικοί φορείς, αντί να παρακολουθούμε και να τρέχουμε «πυροσβεστικά» να αντιμετωπίζουμε τις ξαφνικές ενέργειες των εταιρειών για αιολικά πάρκα σε διάφορα σημεία, να πάρουμε τώρα μια ομόφωνη απόφαση, ότι δεν δεχόμαστε Αιολικά Πάρκα σε όλη την περιοχή μας.
Δεύτερον να φροντίσει επιπλέον ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Ιστιαίας Αιδηψού και Διρφύων Μεσσαπίων, ώστε και οι τρεις δήμοι της Βοριοκεντρικής Εύβοιας να έχουν παρόμοια σταθερή απόφαση.
2. Αμίαντος
Υπάρχει γενική κατεύθυνση από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να εξαφανιστεί κάθε ίχνος αμίαντου σε όλη τη χώρα. Εμείς εδώ στο δήμο μας κυρίως στη Λίμνη υπάρχει ακόμα ο αμίαντος στο συνολικό δίκτυο ύδρευσης. Το έχουμε αναφέρει στην Δημοτική μας Αρχή από το 2020 όπως και παλαιότερα. Ζητάμε και τώρα, ο Δήμαρχος να μας ενημερώσει επειγόντως γιατί καθυστερεί το σοβαρό αυτό θέμα για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων
3. Το καύσιμο «ΠΕΤ –ΚΟΚ» και οι συνέπειές του
α. Πριν 5 χρόνια περίπου στους φούρνους Μαντουδίου η εταιρεία Λευκόλιθοι Α.Ε. αποφάσισε ως καύσιμο ένα εισαγώγιμο υλικό με το όνομα «ΠΕΤ – ΚΟΚ».
β. Η λειτουργία στους φούρνους με το καύσιμο αυτό, δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής (ειδικά στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά) γιατί έβγαζε δηλητηριώδη αέρια και επικίνδυνους ρύπους.
γ. Ευτυχώς (έστω και αργά) οι ενεργοί πολίτες στο Μαντούδι με την επιστήμονα Καρατζά Δέσποινα, εντόπισαν το πρόβλημα και έκαναν παρέμβαση στον Δήμο και την Περιφέρεια δημοσιεύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες τους
δ. Τι είχε συμβεί; Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιούσε το καύσιμο ΠΕΤ – ΚΟΚ χωρίς να υπάρχει, ως όφειλε, μονάδα αποθείωσης και ελέγχου των ρύπων. Τελικά οι Ενεργοί Πολίτες δικαιώθηκαν και η Περιφέρεια έβαλε ένα μικρό, τυπικό πρόστιμο.
ε. Το κυριότερο είναι ότι αποφασίστηκε και υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ Δημόκριτου και Περιφέρειας, ότι το όλο σύστημα τεχνικής εγκατάστασης και ελέγχου σωστής λειτουργίας να το έχει ο Δημόκριτος.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή δεν είχαμε άλλη ενημέρωση και ζητάμε από τη Δημοτική μας Αρχή να μας ενημερώσει εάν υλοποιείται η σύμβαση Δημοκρίτου και Περιφέρειας.
4. Σχέδιο Πόλης
Για το σχέδιο πόλης, δεν ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται το σοβαρό αυτό θέμα. Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι υπάρχει μια επιτροπή κατοίκων Σπιάδας που έχει κάνει μερικές προτάσεις για την περιοχή τους.
Εμείς ως κίνηση πολιτών ζητάμε από τη Δημοτική μας Αρχή μια ενημέρωση το συντομότερο δυνατόν.
5. Γυμναστήριο στη Χρόνια
Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με αρκετούς φίλους. Όλοι οι συνδημότες μας έχουν την άποψη να μη γίνει το γυμναστήριο τόσο μακριά από τη πόλη μας. Η θέση αυτή αποτρέπει τη νεολαία να συμμετέχει συχνά και ειδικά για τους μικρούς μαθητές και τους γονείς είναι ακόμα πιο αποτρεπτική η λύση αυτή. Η πρότασή μας είναι να βρεθεί χώρος πλησίον της Λίμνης (ανατολικά ή βόρεια της πόλης) με κάθε τρόπο, εάν θέλουμε να έχουμε ένα προσιτό γυμναστήριο για όλους.
6. Κάμπινγκ στο δήμο μας
Η περιοχή μας έχει ανάγλυφο και φυσικούς χώρους καταπληκτικούς. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους χώρους με τη δημιουργία δημοτικών χώρων για τουρίστες και επισκέπτες για όλο το χρόνο.
Ανατολικά και δυτικά της πόλης της Λίμνης μπορούμε να δημιουργήσουμε σύντομα τέτοιους χώρους (κάμπινγκ) ώστε ο δήμος μας να έχει ετήσια έσοδα και μια μερική απασχόληση για τους νέους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο με τον συνδυασμό βουνό, θάλασσα, βράχια, αιγιαλός, ποτάμια, χείμαρροι, καταρράκτες, φαράγγια και πολύ καλό κλίμα. Αποτέλεσμα αυτού του περιβάλλοντος είναι να δημιουργούνται αρκετά φυσικά μνημεία και χώροι όπως, Ελύμνιες Πέτρες, Ευβοϊκά Τέμπη, Απολιθωμένο Δάσος, Υγροβιότοποι, Δασύλλιον Αράκλη, λευκόλιθος - μαγνησίτης, ενδημική δρυς, βότανα – ενδημικό φυτό ιπποφαές, όνυχας, ελαιώνες Ροβιών, Αγκάλης και Σπιάδας .
1. Για την εξόρυξη του ΟΝΥΧΑ στο Ξηρό όρος δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, εάν συνεχίζονται οι δραστηριότητες, με ποιους όρους και με ποια οφέλη για τον Δήμο μας
2. Για το ΠΑΡΚΟ του Απολιθωμένου Δάσους περιοχής Κερασιάς που είχε ξεκινήσει πριν από Χρόνια, δεν ξέρουμε που βρίσκεται το θέμα αυτό και εάν πρόκειται να γίνει.
3. Για την ενδημική Δρυ, το ιπποφαές και άλλα ενδημικά φυτά και βότανα δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δύο Δήμους της περιοχής μας
4. Τα ευβοϊκά Τέμπη και άλλα μικρότερα πλατανοδάση κινδυνεύουν εδώ και χρόνια να καταστραφούν από ένα είδος μύκητα.
Επίσης τώρα μετά την καταστροφή του δάσους μας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, έχει επεκταθεί πολύ η καταστροφή και των κωνοφόρων δένδρων (από τα φυλλοφάγα έντομα) και σε λίγο χρόνο θα χάσουμε και το δάσος που δεν κάηκε!!
5. Για τους υγροβιότοπους και την αναγκαιότητά τους κανένα ενδιαφέρον, αντίθετα ακούμε ότι σύμφωνα με το «όραμα» του κ. Μπένου προσπαθούν να τα οικοπεδοποιήσουν!
6. Δεντροφυτεύσεις
Ενημερώνουμε την Δημοτική μας Αρχή ότι έχουμε στη διάθεσή μας τριάντα (30) δενδρύλλια (κουκουναριές) ύψος ένα μέτρο περίπου. Επιθυμούμε να τα διαθέσουμε για δενδροφύτευση σε επιλεγμένους χώρους πέριξ της Λίμνης ή και σε άλλους χώρους. Θέλουμε να μας δώσει ο Δήμος και άλλα δέντρα (διαφόρων κατηγοριών) και μια τεχνική υποστήριξη ώστε να γίνει μια αξιόλογη δεντροφύτευση.
7. Βιολογικός Σταθμός στις Ροβιές
Στην πόλη των Ροβιών μαθαίνουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα αποχέτευσης και λυμάτων. Ακούμε επίσης ότι η Δημοτική μας Αρχή σκέφτεται να μεταφέρει με αγωγούς τα λύματα αυτά στον βιολογικό σταθμό Λίμνης.
Προτείνουμε
Να γίνει νέος βιολογικός σταθμός στην κοινότητα Ροβιών για τους εξής λόγους
α. Η απόσταση Ροβιές – Βιολογικός Λίμνης είναι περίπου 10 χιλιόμετρα με ανομοιόμορφη κλίση του εδάφους κατά μήκος του δρόμου και θα χρειαστούν αρκετά υποστηρικτικά- τεχνικά έργα, για την εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος
β. Το κόστος συντήρησης και κατανάλωσης ενέργειας θα είναι αρκετά μεγάλο και συνεχή στη διάρκεια του χρόνου και θα βαραίνει τον δημοτικό προϋπολογισμό.
γ. Τελικά την απόφαση θα πρέπει να την πάρουν οι δημότες και οι κοινωνικοί φορείς της Τοπικής Κοινότητας Ροβιών.
8. Χώρος του Παλιού Εργοστασίου Χαρτοποιΐας Ροβιών
Ο χώρος αυτός όπως είναι σήμερα, είναι αναντίστοιχος με το περιβάλλον του παρουσιάζοντας άσχημη εικόνα
προτείνουμε
να αναδειχθεί ο χώρος ως ένας παλιός βιομηχανικός χώρος, ώστε να έχει τη χρησιμότητα και επισκεψιμότητα που αξίζει ιστορικά ο χώρος αυτός.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
· Ο πολιτισμός στον Δήμο μας έχει υποβαθμιστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Πρώτον, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη ο δημοτικός οργανισμός ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Δεύτερον, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλησε να δημιουργηθεί μια συντονιστική ομάδα από ανθρώπους και φορείς του πολιτισμού μέχρις ότου δημιουργηθεί ο Δημοτικός Οργανισμός, εφόσον ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να γίνει σύντομα
· Σε πρόσφατη απάντηση που πήραμε από την Υπουργό Πολιτισμού μας ανέφερε ότι για όλη την Εύβοια έχουν προϋπολογισθεί 11,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη Βόρεια Εύβοια μόνο 216000 ευρώ για την ανασκαφή στην Αρχαία Κήρινθο. Το έργο αυτό ύστερα από 15 μήνες από την εξαγγελία του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη!
· Κανένα άλλο από τα κυριότερα πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των δύο δήμων της κατεστραμμένης περιοχής μας δεν αναφέρθηκε, ούτε σκέπτονται να αναδείξουν (π.χ. χώρος Αρτεμησίου, χώρος Μαντείου Οροβίων, Ενετικός Πύργος, Καστραδάκι, Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Εύβοιας, Αρχαιολογικός Χώρος Ωρεών, Αρχαίες Αιγές στο Ελύμνιον, Αρχαιολογικός Πολιτιστικός χώρος «Παναγίτσας» στη Λίμνη)
1. Τα μουσεία στο δήμο μας
α. Τα λίγα μουσεία που υπάρχουν στο δήμο μας πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με μόνιμες ώρες λειτουργίας ειδικά όταν έχουμε στην περιοχή μας πολλούς επισκέπτες
β. Ο φυσικός, ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος που υπάρχει στην περιοχή μας, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και άλλα μουσεία στο δήμο μας, όπως, Μουσείο Αγγελή Γωβιού και Αγωνιστών του 1821, Μουσείο Λέλας Καραγιάννη και Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους και Λευκολίθου.
2. Ιστορικά πρόσωπα της περιοχής μας
Έχουμε σημαντικά πρόσωπα στο δήμο μας, όπως ο Αγγελής Γωβιός με τα παλικάρια του, Λέλα Καραγιάννη και άλλοι αγωνιστές του βουνού και της θάλασσας. Νίκος Τσιφόρος, ιστορικός θεατράνθρωπος, Νίκος Μπελάρας ιστορικός συγγραφέας, Γιάννης Βογιατζής, Σέττας Δημήτρης, Παπαστάμος Γ. , Μπολοβίνος Γ., Μπολοβίναινα, Στέφος Άγγελος, Παπαποστόλου Τάσος, Καρατζάς Γ., Κριτσίλης, Λιάκος, Γιαννιός, Ιατρού, Κορφιάτης, Τσισμελής Ανδρέας, Αφένδρας Γιώργος, Βλαχοθανάσης Κωνσταντίνος, Κεχριώτης Γεώργιος.
Αυτά τα πρόσωπα με τη θυσία και την προσφορά τους ανήκουν σε όλο το δήμο μας, στην περιοχή Βορειοκεντρικής Εύβοιας και γενικότερα στη χώρα μας.
Προτείνουμε
Όλα αυτά τα ονόματα, ανάλογα με την προσφορά τους, να δεσπόζουν και να κοσμούν τις πλατείες και τους κυριότερους δρόμους των τριών πόλεων του δήμου μας (Λίμνης, Μαντουδίου, Αγ. Άννας) και των τοπικών κοινοτήτων. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί αγωνιστές του βουνού και της θάλασσας που θα τους αναφέρουμε με πρώτη ευκαιρία τιμώντας την προσφορά τους.
3. Το Κονάκι Κεχριών
Για το ιστορικό – πολιτιστικό αυτό κτίριο δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έχει γίνει. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία εδώ και χρόνια να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου μας. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα σύντομα για το θέμα αυτό.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλοι οι σύλλογοι του Δήμου μας βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, είτε φυτοζωούν, είτε διαλύονται, πολύ περισσότερο οι ερασιτεχνικοί, κοινωνικοί σύλλογοι.
Τι προτείνουμε
α. Οι ενεργοί σύλλογοι να έχουν μια ετήσια επιδότηση για τη συντήρησή τους με κάποια αναλογικότητα βέβαια.
β. Οι σύλλογοι προσφέρουν με την παρουσία τους και τις εκδηλώσεις τους στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της νεολαίας.
γ. Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι για όλους τους δημότες, τους κοινωνικούς τομείς και δραστηριότητες. Θα πρέπει λοιπόν να συμμετέχουν όλοι με το ελάχιστο που τους αναλογεί στην αναδιανομή του πλούτου του Δήμου μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού.
ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Σε κάθε τοπική κοινότητα είναι φυσικό να υπάρχουν επείγοντα θέματα. Θα αποφύγουμε τώρα να αναφέρουμε μερικά, γιατί νομίζουμε ότι θα πρέπει πρώτα να συνεργαστούμε με τα Τοπικά Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων. Αφού ενημερωθούμε περισσότερο θα αναδείξουμε όλα τα θέματα που υπάρχουν.
=============================
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι αρμόδιοι της Πολιτείας και της Επιτροπής Ανασυγκρότησης δεν μας πρόσφεραν καμία λύση στα υπάρχοντα, χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα του δήμου μας αλλά ούτε και σε αυτά που μας δημιούργησαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.
Θέλουμε να τονίσουμε επίσης ότι όλα αυτά τα θέματα που αναφέρουμε στο παρόν υπόμνημά μας έχουν δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, να τα θυμίζουμε στη Δημοτική μας Αρχή προκειμένου να ενημερωνόμαστε και εμείς και να πιέζουμε για τη λύση τους.
Δεύτερον να τα γνωρίζουν όλοι οι φίλοι της Κίνησης Πολιτών και οι συνδημότες μας για να τα διεκδικούμε όλοι μαζί.
Περιμένουμε την απάντησή σας
Φίλοι της Κίνησης Πολιτών του Δήμου μας
Η Συντονιστική Ομάδα της Κίνησης
Κίνηση Πολιτών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λίμνη Ιανουάριος 2023
στο Δήμο μας
Έδρα: Λίμνη
e-mail: makistos.evia@gmail.com Προς
τηλ. Επικ. 6973404035
τον ΔΗΜΟ
Μαντουδίου –
Λίμνης – Αγ. Άννας
Έδρα: Λίμνη
Κοινοποίηση
1. Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου μας
2. Φορείς και σύλλογοι
3. ΜΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.