Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 30 Μάρτη 1976-Η Μεγάλη Απεργία των Μεταλλωρύχων Μαντουδίου (Φωτο και Βίντεο)


Στις 29 Μάρτη του 1976, 5.500 εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη ,στην ευρυτερη περιοχή Μαντουδίου,ξεκίνησαν απεργία . Η απεργία αποτέλεσε ένα γεγονός σταθμό για την μεταπολιτευτική Ελλάδα και έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Μαντούδι 76».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η Απεργία αντιμετωπίστηκε με βία από την τότε κυβέρνηση και ενδεικτικό του αυταρχισμού ήταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500 δυνάμεων καταστολής με 40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα (αύρες). Η απεργία κράτησε μέχρι τις 7 Απριλίου 1976 και σημαδεύτηκε από οδοφράγματα, άγριες συγκρούσεις, τραυματισμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις εργατών και συμμετεχόντων πολιτών.


Όπως έγραφε η εφημερίδα Εθνος: Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία. 


Η πλατεία ήταν γεμάτη από το νόημα που είχε κάτι...

Πλατεία Μαντουδίου -29 Μάρτη 1976 Με ομιλίες των εργατικών σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία Σκαλιστήρη,εξαγγέλλεται στην κατάμεστη πλατεία Μαντουδίου απεργία διαρκείας. Μαντούδι: Θέση "Σταυρός"

Φούρνοι


"Νομιμότητα και δικαιοσύνη δεν είναι ποτέ μαζί.
Η πρώτη βρίσκεται στους στρατούς, στις αστυνομίες,στα δικαστήρια,στις φυλακές.
Η δεύτερη -σ΄ανατολή και δύση-βρίσκεται στην κοινωνική κριτική, στις γροθιές των απεργών και στις κραυγές των διαδηλωτών"





  Η απεργία κράτησε μέχρι τις 7 Απριλίου 1976 και σημαδεύτηκε  από οδοφράγματα, άγριες συγκρούσεις, τραυματισμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις  εργατών και  πολιτών και 1.400 απολύσεις  μετά την περίοδο αυτή. 

Ενδεικτικό του αυταρχισμού ήταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500  δυνάμεων καταστολής με  40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα  (αύρες).

"Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία.  Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.