Πιο συγκεκριμένα οι Ζώνες Ιχθυοκαλλιεργειών θα καταλάβουν θαλάσσια έκταση ανά Δήμο ως εξής:
Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού : 7.610 στρέμματα
Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας : 1.280 στρέμματα
Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: 2.110 στρέμματα
Δήμος Κύμης-Αλιβερίου: 9.216 στρέμματα
Δήμος Καρύστου: 1.660 στρέμματα
Η θεσμοθέτηση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα των υδάτων, τον τουρισμό και την ελεύθερη αλιεία, ειδικά σε ένα ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως είναι ο Ευβοϊκός Κόλπος. Σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας(ΦΕΚ 299/12-2018), ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός είναι κλειστές θάλασσες με ήδη επιβαρυμένη οικολογική κατάσταση όπου οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει επιπλέον αυτό το υδάτινο σύστημα (ιχθυοκαλλιέργειες, πλωτά φωτοβολταϊκά κ.λ.π.), θα πρέπει να αποφεύγεται. Μάλιστα, ο Βόρειος συμπεριλαμβανομένου του Διαύλου των Ωρεών και ο Νότιος μέχρι τα Στύρα, αντί να προστατεύονται, υποβαθμίζονται δραματικά! Για παράδειγμα, στην 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (αναρτημένη εδώ: http://wfdver.ypeka.gr/el/consultation-gr/2revision-consultation-gr/consultation-2revision-el07-gr/), όπου εξετάζεται μεταξύ άλλων η κατάσταση των επιφανειακών υδάτων σε σχέση με την 1η Αναθεώρηση του 2017, ο Ευβοϊκός που στην 1η Αναθεώρηση ήταν σε μέτρια οικολογική και γενική κατάσταση, όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε ή προστατεύθηκε, αλλά κινδυνεύει να πέσει στην κακή οικολογική κατάσταση, καθώς βρίσκεται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου για το μέλλον. Παρόλα αυτά, θεσμοθετείται η αύξηση των δραστηριοτήτων, όπως οι υδατοκαλλιέργειες, αλλά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά (που φέρουν επιβάρυνση και λόγω της εγκατάστασής τους και λόγω του ότι αποκρύπτουν τον ήλιο να φτάσει στον βυθό).
Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια το 2021, καθώς και στους δήμους Λοκρών, Καρυστίας, Κύμης Αλιβερίου, Μεσσαπίων, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής το 2022 και 2023, και τις επιπτώσεις αυτών στον Ευβοϊκό, αντιλαμβανόμαστε πως το φορτίο που καλείται να διαχειριστεί αυτή η κλειστή θάλασσα είναι πλέον των δυνατοτήτων της.
Το θέμα αυτό ανέδειξε σε εκδήλωση στην Λίμνη Ευβοίας, που διοργάνωσε τον Νοέμβρη του 2023 ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων ΜΑΚΙΣΤΟΣ, με τους Επαγγελματίες Αλιείς του Δήμου και το πανευβοϊκό δίκτυο συλλογικοτήτων SOS-Ευβοϊκός. Οι παραπάνω σύλλογοι ζήτησαν με την από τις 12 Ιανουαρίου 2024 επιστολή τους προς τον Δήμο την λήψη απόφασης ενάντια στην θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ και τις νομικές ενέργειες από τον Δήμο ΜΑΛΙΑΝ όταν αυτή θεσμοθετηθεί. Το θέμα συζητήθηκε τελικώς σε Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συγκεκριμένα αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Να γίνει προσφυγή κατά του προεδρικού διατάγματος όταν και εάν αυτό εκδοθεί.
Να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο θαλάσσια έρευνα για τη χαρτογράφηση των Ποσειδωνιών στα σημεία όπου προβλέπεται η εγκατάσταση ΠΟΑΥ στον Δήμο μας, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών με όλους τους Δήμους και τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, για την προστασία του Ευβοϊκού.
Αναμένονται τώρα οι κινήσεις του Δήμου μας προκειμένου να προσβάλει νομικά την απόφαση και να κάνει μελέτη για τις Ποσειδώνιες. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν τάχιστα, καθώς το χρονικό περιθώριο από την έκδοση του ΦΕK για την προσφυγή είναι 2 μήνες.
Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024
Υπογράφτηκε το ΠΔ για τα 22.000 στρ Υδατοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό
Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 576, Δ΄ 10-9-2024) που ορίζει τις ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) για τον Ευβοϊκό. Μεταξύ αυτών είναι και εκτάσεις στον Δήμο μας, κάτω από το Κανδήλι. Πρόκειται για την θεσμοθέτηση 15 Ζωνών Ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που θα καταλάβουν 22.000 στρέμματα σε όλο τον Ευβοϊκό και θα αυξήσουν την παραγωγή από 10.000 τόνους σήμερα σε 47.000 τόνους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.