Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Βάσει του ανακοινωθέντος προγραμματισμού της ΔΕΗ κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το 2026

Σας αποστέλλουμε την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 67/08-10-2024 σχετικά με το θέμα 

« Η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, κατατασσόμενη όμως, σαν οξύμωρο σχήμα, ως μία χώρα με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος » και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.




Του: Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης



ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας



ΘΕΜΑ: «Η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, κατατασσόμενη όμως, σαν οξύμωρο σχήμα, ως μία χώρα με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος»



Κύριε Υπουργέ,



Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Energymag.gr” της 12ης Σεπτεμβρίου η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας παγκοσμίως από φωτοβολταϊκά, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση του think tank για το κλίμα, Ember. Κατατάσσεται δε πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή φωτοβολταϊκών μεταξύ των χωρών με πιο τυπικές συνθήκες ηλιοφάνειας, εξαιρώντας εκείνες τις χώρες με ακραία ηλιοφάνεια, όπως η Χιλή και η Αυστραλία. Το 2023 τα φ/ά παρήγαγαν το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδος με τη Χιλή στην πρώτη θέση. Η έκθεση αυτή επισημαίνει την ισχυρή απόδοση της χώρας μας στα φ/ά, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φ/ά ανά κάτοικο με 899 κιλοβατώρες ετησίως. Παραλλήλως όμως, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) ζητά από εσάς να διακοπεί άμεσα το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φ/ά και να παύσει το Υπουργείο σας να κάνει δεκτές αιτήσεις για νέες άδειες κατά δήλωση του Προέδρου του, κ. Στυλιανού Λουμάκη, ερχόμενος σε αντίθεση με το νέο σχέδιο, το οποίο «…προσπαθεί μια φρενήρη κατάσταση μονολιθικής υπερανάπτυξης στην εγκατεστημένη ισχύ των φ/ά, ως αποτέλεσμα γενναιόδωρων πολιτικών αδειοδοτήσεων», στην επιστολή την οποία σας απέστειλε, διαφωνώντας άμεσα στο αναθεωρημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (Ε.Σ.Ε.Κ.) το οποίο προωθείται. Βεβαίως, το να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της παραγωγικής γης της χώρας, για να τοποθετηθούν φ/ά τα οποία παράγουν ηλιακή ενέργεια, η οποία εξάγεται και στην Ουκρανία κατά πολλούς, κατατάσσοντας τη δεύτερη παγκοσμίως χώρα σε αυτήν την παραγωγή ρεύματος, αλλά ταυτοχρόνως να εισάγονται ακόμη και μαρούλια, έχοντας από τις ακριβότερες τιμές ρεύματος, δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θεωρείται για εσάς επιτυχία. Ουσιαστικά, παρέχεται φθηνό ρεύμα στους ολιγάρχες της ενέργειας και ο πολίτης το πληρώνει πανάκριβα. Μια «μπαταρία» της Ευρώπης κατά τον κ. Πρωθυπουργό, όχι όμως για τον λαό αλλά για την εξαγωγή και τον πλουτισμό των συγκεκριμένων μεγάλων προμηθευτών ηλιακής ενέργειας τους οποίους έχει επανειλημμένως κατονομάσει ο Πρόεδρος του κόμματός μας. Πλέον αυτού, ερώτημα


είναι, γιατί η Γερμανία, ενώ κατασκευάζει και εξάγει σε εμάς φ/ά, θα χρησιμοποιεί για πολλά έτη τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.



Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:



1. Προτίθεται να μας απαντήσει πότε θα μειωθεί η κιλοβατώρα για τις οικογένειες; Η ανταγωνιστικότητα σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να διακατέχεται από κοινωνικό πρόσημο.



2. Πότε προτίθεσθε και αν προτίθεσθε να επιβάλλετε πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας;



Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


 

 H Απάντηση του υπουργείου:

 

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 54/8.10.2024 Ερώτηση

 «Απάντηση σε Ερώτηση»

 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ.

Κωνσταντίνο Χήτα, σας κοινοποιούμε το με αρ. πρωτ. 1091/16.10.2024 έγγραφο της «ΔΕΗ ΑΕ».

Περαιτέρω, σε σχέση με την εξαγωγή λιγνίτη σας γνωρίζουμε ότι με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/137361/1244/28.12.2023 (Α.Δ.Α. 97Υ34653Π8-ΨΙΛ) Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η παράταση - τροποποίηση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας Νομού Φλώρινας (Αχλάδα Νο1 και Αχλάδα Νο2) στη μισθώτρια εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. Η μισθώτρια εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. υποχρεούται να διατηρεί την παραγωγή λιγνίτη σε τουλάχιστον 750.000 τόνους κατ΄ έτος καθ΄ όλη τη διάρκεια της ως άνω παράτασης, εκτός εάν επέλθουν λόγοι ανωτέρας βίας. Η εν λόγω σύμβαση δεν θέτει περιορισμούς στην διάθεση – πώληση λιγνίτη, ήτοι δεν απαγορεύει την πώλησή του στο εξωτερικό. Από την έκθεση που υποχρεούται να υποβάλει εντός του δευτέρου τριμήνου κάθε έτους η μισθώτρια προς το ΥΠΕΝ για την δραστηριότητα που ανέπτυξε το προηγούμενο έτος, σας ενημερώνουμε ότι το έτος 2023 πώλησε με προορισμό την πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας 768.827,11 τόνους λιγνίτη με τιμή πώλησης 28,00-30,00 ευρώ /τόνο.

 

Η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.