Που στηρίζει τον τρούλο του στις αρχαίες κολώνες... που κρατά απ΄το χέρι τον Ποσειδώνα...που ζωγράφισε ο Όμηρος πρώτα - και μετά οι Παλαιολόγοι και οι Φραγκομουστάκηδες...
Τον Ομηρικό. Τον αρχαϊκό. Τον ιστορημένο. Τον ασπρισμένο με το κονίαμα...
Στον Άη Νικόλα το « Γαλατάκη », τον απ΄το γάλα των κοπαδιών του, ή τη Γαλάτεια, την εράσμια κόρη...ή από το Γαλατά καθώς λένε - και τη Βασιλεύουσα...
Που όταν πτωχεύει κερδίζει απανταχούσες...που όταν πλουταίνει δωρίζει τα Καναλάκια...που όταν γυρεύει το δίκιο του παίρνει - Βούλες Σουλτάνων και Διβανικά Φιρμάνια...
Το Βασιλικό. Το Σταυροπηγιακό. Τον αείποτε Τροπαιούχο!..
Στον Άη Νικόλα, το Ιερό των Αιγαίων... στον Άη Νικόλα των απώτατων βράχων...στον Άη Νικόλα με τα χαραγμένα καράβια...στον Άη Νικόλα, των Ελυμνίων το σέβασμα!..
Δ.Α. - « Ελύμνιος » ( « Ελύμνια - Εφύμνια » )
Επεξηγήσεις : Ισχυρές ενδείξεις φέρουν το χριστιανικό ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών, κτισμένο επί του αρχαιοτάτου ναού του Ποσειδώνος - Αιγαίου.
Ο Όμηρος αναφέρει το Ιερό του Ποσειδώνος και την πόλη των Αιγών, σε Ιλιάδα κι΄Οδύσσεια.
Η μεταβυζαντινή περίοδος στην τέχνη ( πτώση της Κων/πόλεως και μετά ), ακολούθησε την Υστεροβυζαντινή περίοδο των Παλαιολόγων.
Ασπρισμένος με κονίαμα : Κατά τα τέλη του 19ουαι. ο τότε ηγούμενος Λ.Κ. επέχρισε με κονίαμα τις παλαιές ταλαιπωρημένες αγιογραφίες του κυρίως ναού, προκειμένου να σχηματίσει νέες επιφάνειες αγιογράφησης...
Γαλατάκη : Για την προσωνυμία πιθανολογούνται τρείς εκδοχές. Η πρώτη από την άφθονη παραγωγή γάλακτος των πολλών κοπαδιών της Μονής. Η δεύτερη - μυθολογική - από την Νηρηίδα Γαλάτεια, νύφη του Ποσειδώνα ( ως σύζυγος του γυιού του Πολύφημου ). Η Τρίτη από το χριστιανικό κύκλο θαυμάτων του Αγίου Νικολάου, σώζοντος το κλυδωνιζόμενον πλοίον, του ( εκ του Γαλατά της Κων/πόλεως ) προερχομένου πλοιάρχου.
Φιρμάνια και Απανταχούσες : Πρόκειται για Σουλτανικά ή και Πατριαρχικά Έγγραφα που αποσπούσε η Μονή προστατεύοντας τα δικαιώματά της.
Βασιλική - Σταυροπηγιακή Μονή : Ιδρυθείσα επί τινος Αυτοκράτορος και υπαγομένη στο Πατρειαρχείο.
Αείποτε Τροπαιούχος : Προσηγορικό Σουλτάνων.
Χαραγμένα καράβια : Χαράγματα ιστιοφόρων διάφορων τύπων εποχής, επί των τοίχων του Ιερού ή του εξηρτημένου παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου - συνήθειες ναυτικών - ως τάματα προς επίκληση της προστασίας του Αγίου στους επικίνδυνους πλόες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.