Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) για την εξέλιξη των δράσεων του Ευρωπαϊκού έργου STELLA, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Ορίζοντας Ευρώπη»
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δασάρχης Λίμνης, κ. Σπύρος Ζίγκηρης, ο Υπεύθυνος Περιβάλλοντος του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, κ. Νικόλαος Σκουμπρής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Σταμούλος, και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού, ΤΠΕ , κα. Ευμορφία Πασχαλίδη. Το ΓΠΑ εκπροσωπήθηκε από τους Δρ. Άγγελο Λιοντάκη, Δρ. Αντώνη Προεστάκη και κα. Σπυριδούλα Δημητροπούλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα του έργου που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από τον παθογόνο μύκητα καραντίνας Ceratocystis platani.
Η συλλογή δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από το πλατανόδασος του Κηρέα, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι πιλοτικά έργα (Use Case Pilots) του STELLA Horizon EU Project. Καθώς η ασθένεια αυτή αποτελεί σημαντική απειλή για το τοπικό οικοσύστημα, συζητήθηκαν εκτενώς οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη τοπική κοινωνία, ένα θέμα το οποίο είναι από τα σημαντικότερα στο ερευνητικό έργο.
Για την περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων η ερευνητική ομάδα του ΓΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο προγραμματίζει να διεξάγει έρευνα με την διανομή ερωτηματολογίων τα οποία θα συμπληρωθούν από τους πολίτες του Δήμου.
Σε επόμενο στάδιο του έργου περιλαμβάνεται επίσης επίσκεψη στον ελαιώνα στις Ροβιές, όπου θα εξεταστούν οι ασθένειες βερτισιλλίωσης (που προκαλείται από τον μύκητα Verticillium dahliae) και καρκίνωσης της ελιάς (που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi).
Η μελέτη αυτών των παθογόνων οργανισμών και η αντιμετώπιση τους μέσω προληπτικών μηχανισμών και τεχνολογιών είναι ένας άλλος βασικός στόχος του έργου STELLA.
Το STELLA αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως δορυφόρους, έξυπνους αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη (AI), για την πρόληψη και τη διαχείριση φυτοπαθογόνων οργανισμών. Μέσω της ανάπτυξης ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης (STELLA PSS), στόχος του έργου είναι η έγκαιρη ανίχνευση, η προστασία των καλλιεργειών, και η ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας και της υγείας των οικοσυστημάτων.
Το έργο υλοποιείται με τη συνεργασία κορυφαίων ερευνητικών φορέων και τοπικών αρχών, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: stella-pss.eu/el.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.