Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Φοινικικό ή Κυμαϊκό το Ελληνικό Αλφάβητο( Μια απάντηση από τον Νίκο Αναγνώστου)

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΥΜΗΣ

δημοσίευσε ένα άρθρο του Αθ. Δαφνή, Διευθυντού στο Υπ. Οικονομικών, δημοσιευμένο στην Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στις 9 Νοεμβρίου 1988 με θέμα: Φοινικικό ή Κυμαϊκό το Ελληνικό Αλφάβητο.

Ενδιαφέρουσα απάντηση από τον Ευβοιωτη Ν.Αναγνωστου: 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ



Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω την απόψή μου πάνω στο δίλημμα << Φοινικικό ή Κυμαϊκό το Ελληνικό Αλφάβητο ?? >> , 

δηλαδή ο συγγραφέας του εν λόγω άρθρου τοποθετεί την Αρχαία Κύμη και την Αρχαία Φοινίκη απέναντι στον Ελληνικό Πολιτισμό και στο Ελληνικό Αλφάβητο . 

Την Αρχαία Φοινίκη όλοι την γνωρίζουμε ότι υπήρξε κοιτίδα Πολιτισμού , στα Γράμματα / Επιστήμες ,στις Τέχνες ,στο Εμπόριο κ.λ.π. και πάνω σε αυτά έχουν γραφτεί χιλιάδες Βιβλία , για την Αρχαία Κύμη τι γνωρίζουμε , ?? , υπήρξε δηλαδή κάποια Πολιτιστική οντότητα που μπορεί να συγκριθεί με την Φοινικική και δημιούργησε ένα Αλφάβητο και μάλιστα ανώτερο από το φημισμένο Φοινικικό που το επέλεξαν οι Έλληνες και δημιούργησαν το δικό τους Αλφάβητο που στην συνέχεια μεταδόθηκε στους Ετρούσκους που δημιούργησαν το Λατινικό Αλφάβητο ,πάνω στο οποίο σήμερα στηρίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό γλωσσών του Κόσμου ?? . 

Τέτοια διλήμματα εικάζω ότι δημιουργούν κακή εντύπωση στην προσπάθεια ανακάλυψης της Ιστορικής διαδρομής του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού . Πόλη με το όνομα Κύμη / Κούμη δεν υπήρξε ποτέ στην Νήσο Εύβοια , από τις αναφορές του Ομήρου , του Ηροδότου ,του Στράβωνα , του Καύδιου Πτολεμαίου , ,κ.ά. , πουθενά δεν συναντάμε πόλη / περιοχή με το όνομα Κύμη . 

Οι αναφορές που υπάρχουν μας λένε ότι οι οικισμοί που βρίσκονταν εκτός των τειχών της Πόλης / Κράτος ,ονομάζονταν Κούμες ή Κώμες , ( αυτόν το τρόπο οργάνωσης τον είχαν οι Δωρικές Πόλεις / Κράτη ,ενώ αντίθετα οι Ιωνικές είχαν το σύνολο των κατοίκων εντός των τειχών ) .

Από τους Αρχαιοτάτους χρόνους υπάρχουν γραπτές αναφορές γαι σύνδεση του Ελληνικού Αλφαβήτου με το Φοινικικό δηλαδή ότι το Ελληνικό Αλφάβητο << δανείστηκε >> γράμματα από το Φοινικικό .Οι περισσότρερες αναφορές κάνουν λόγο για την μεταφορά του Φοινικικού Πολιτισμού μέσω της Ελληνικής Φυλής των Δαναών υπό τον Βασιλιά Κάδμο . 

Οι Δαναοί στο πέρασμά τους στον Ελλαδικό χώρο πέρασαν από την Βόρεια Εύβοια και δημιούργησαν το Βασίλειο της Κερίνθου , το οποίο συμφωνα με ιστορικές αναφορές δημιούργησε μετά τον Τρωικό πόλεμο την αποκία Κύμη της Αιολίδας ,επίσης αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Αριστοτέλη ότι Κερίνθιοι δημιούργησαν την αποικία Κύμη της Θράκης , ο Στράβων μας αναφέρει ότι αυτοί που δημιούργησαν την Κύμη της Αιολίδας δημιούργησαν και την Κύμη της Καμπανίας . 

Από τις Αρχαίες Ιστορικές αναφορές το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το Κέντρο της εξέλιξης του Αρχαίου Ελληνικού Αλφαβήτου είναι η Βόρειος Εύβοια , η Πατρίδα του Γενάρχη των Δαναών του Έπαφου . 

Η σημερινή Κύμη δεν έχει καμία σχέση με το << Κυμαϊκό >> Αλφάβητο , διότι απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος όρος , τα γράμματα του Κάδμου αναφέρονται ως << Ευβοϊκό Αλφάβητο >> και το όνομα αυτό το έχουν λάβει από την Πόλη Εύβοια ( εκεί που γεννήθηκε ο Έπαφος ) και βρισκόταν στα σημερινά Λευκονήσια . 

Η Αρχαία Κούμη ήταν ο μεγαλός Οικισμός της Αρχαίας Κερίνθου και βρισκόταν στην σημερινή περιοχή Μαντούδι . 

Δυστυχώς η Βόρειος Εύβοια είχε την << τύχη >> να ασχοληθεί μαζί της το πρώτο Βασιλικό ζεύγος και να να << καθορίσουν >> μετά βεβαιότητος τις θέσεις της Αρχαίας Ιστιαίας / Ωρεός και της Αρχαίας Κούμης ,με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένα Αρχαιολογικό εύρημα που να συνδέει το Αρχαίο παρελθόν με την Τεράστια Ιστορία ( βέβαια τα μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου είνα γεμάτα με θησαυρούς από την Βόρεια Εύβοια ) . 

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η αναζήτηση της Αρχαίας Κούμης εκτός της Βόρειας Εύβοιας ( περιοχή Κηρέα - Νηλέα - Αιγών ) κάνει μεγάλο κακό στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό . 

 

Για την περιοχή της σημερινής Κύμης δεν υπάρχει Ιστορική αναφορά που να μας δηλώνει την ύπαρξη κάποιας σημαντική πόλης , ο Κλαύδιος Πτολεμαίος μας αναφέρει στην περιοχή ( με συντεταγμένες ) , τα Κοίλα Εύβοιας και Χερσόνησος άκρα , ενώ μας αναφέρει για την περιοχή του Κηρέα - Νηλέα , τις εκβολές του Βουδόρου ποταμού ( σημερινό Κυμάσι άρα λοιπόν επρόκειτο για σημαντικό λιμάνι ) , Κήρινθος ( Ακρόπολη στην Κρύα Βρύση ) , Ιερό Αρτέμιδος ,( Άγιος Βασίλειος ) , Ωρεός ( Λιμενάρι / Ξηροπόταμος Παπάδων ) , Φαλασία άκρα ( Σπαλαθριάς Βασιλικών / Αρχαίο Αρτεμίσιον ) , Δίον άκρα ( Παραλία Ελληνικών / Καστραδάκι ) .Η σημερινή Κύμη / Κούμες / Κούμη δημιουργήθηκε μετά το 1700 από κατοίους / οικογένειες από την Κουμοί Ρεθύμνου . 

Άρα λοιπόν << Κυμαϊκό >> Αλφάβητο δεν υπήρξε ποτέ και ο σωστός όρος είναι << Ευβοϊκό >> και έχει σχέση με την περιοχή ΕΥΒΟΙΑ που έδωσε και το όνομά της σε όλο το Νησί

1 σχόλιο:

  1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ17 Δεκεμβρίου, 2024 14:13

    Σας παρακολουθώ και ενστερνίζομαι τις απόψεις σας, που απορρέουν από την αλληλουχία των ιστορικών κειμένων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.