Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

ΚΥΜΑΣΙ: Ενας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και Μοναδικής Ιστορικής Αξίας

Φωτο: Όλγα Γαργαλάκου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μαγικές εικόνες από έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και Μοναδικής Ιστορικής Αξίας , το Κυμάσι ή Κουμάσι είναι το λιμάνι της Αρχαίας Κούμης ή Κύμης της Κερίνθου .


Την περιοχή αυτή μας την περιγράφει ο " Πατέρας " της Γεωγραφίας ο Στράβων ( 64 π.χ -24 μ.χ. ) στα << Γεωγραφικά >> και στην παράγραφο που μας αναφέρει << . τώρα αυτή ( Αρχαία Κήρινθος ) είναι ένα μικρό πόλισμα - μικρή πόλη / μεγάλο χωριό - μετά λιμένος ,που βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο στα ηπειρωτικά της πεδιάδας και πλησίον του Βουδόρος ποταμού . 

Το φυσικό αυτό λιμάνι έγινε το κύριο λιμάνι της Ένδοξης Αρχαίας Κηρίνθου μετά τους χρόνους του Τρωικού πολέμου ( περίπου 10 -9 ος π.χ. αιώνας ) όταν το Ομηρικό λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου ( σημερινή μικρή πεδιάδα Πελέκι ) ,έγινε ακατάλληλο λόγω προσχώσεων των Ιστορικών ποταμών της περιοχής Κηρέα και Νηλέα , ένεκα ανόδου της στάθμης της θάλασσας , έτσι έγινε και η σταδιακή << μετακίνηση >> του Πολιτικού Κέντρου της Αρχαίας Κηρίνθου , από την αρχική της θέση ( κοντά στο σημερινό οικισμό Κήρινθος ) στην περιοχή της Αρχαίας Κούμης ( σημερινή περιοχή Μαντούδι ) . 

Από αυτό το λιμάνι ,( όπως μας αναφέρει ο Στράβων ) ξεκίνησε ο Ιππόκλης ο Κουμαίος , με μερικές οικογένειες , το ταξίδι του ( μαζί με τον Χαλκιδέο Μεγασθένη ) για την Καμπανία της Κάτω Ιταλίας και την δημιουργία της αποικίας Κύμη / Cumae και ο μεν Ιππόκλης έδωσε το όνομα στην Νέα πόλη ( Κύμη ) , ο δε Μεγασθένης/ Χαλκίδα , έλαβε την κυριαρχία της αποικίας . 

Η Αρχαία Κήρινθος , μία Πόλης / Κράτος με Τεράστια προσφορά στον Αρχαίο Ελληνικό αποικισμό ( μία από τις λίγες πόλεις που έλαβε μέρος και στις δύο Μεγάλες αποικιακές εκστρατείες , στην Αργοναυτική και στην Τροία ) δημιούργησε τρεις αποικίες με το όνομα Κύμη ,την Κύμη της Αιολίδας , της Κύμη της Θράκης και την Κύμη της Καμπανίας . 

Η Κύμη της Καμπανίας , έχει συσχετιστεί με την δημιουργία του Λατινικού Αλφαβήτου και τον εκπολιτισμό των Ετρούσκων / αρχαίων Ρωμαίων . 

Το Κουμαϊκό ή Ευβοϊκό Αλφάβητο δημιουργήθηκε στην Βόρια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κηρέα , των Αιγών και του Νηλέα ( μαζί με το Αρτεμίσιον ) , Στην Προϊστορική περίοδο τους οικισμούς που βρίσκονταν εκτός των τειχών τις ονόμαζαν Κούμες .

Κούμη είναι λέξη της αρχαίας Ινδοϊρανικής γλώσσας και σημαίνει την κορυφή , το όμορφο ,το ωραίο ,το καλό ,στα αρχαία σημιτικά σημαίνει και το δέκα , έτσι λοιπόν τους οικισμούς που βρίσκονταν εκτός των τειχών (και είχαν καλύτερη κατασκευή ), τους ονόμαζες Κούμες ,/Κούμη / Κώμη ( τα σημερινά όμορφα Προάστια ) .

 Στην Βόρεια Εύβοια από την εποχή των Πελασγών ,στο Βασιλείου των Αιγών ( Αιγές κοντά στις σημερινές Ροβιές ) υπήρχε η πόλης Κούμη / Κύμη των Αιγών ( καταποντίστηκε ) , επίσης υπήρχε η φημισμένη Ευβοϊκή Κούμη / Κύμη , κοντά στην πανάρχαια πόλη Εύβοια / Βοία ,πάνω στην μεγάλη χερσόνησο / Άντρον του Βους - εκεί που η Θεά Ιώ/ Ηώα γέννησε τον Έπαφο τον Γενάρχη των Δαναών , σημερινά Λευκονήσια Κοτσικιά ( καταποντίστηκε πιο νωρίς από την Εύβοια ) και η Κούμη / Κύμη της Αρχαίας Κερίνθου / Κηρίνθου . 

Οι Κούμες , οι οικισμοί εκτός των τειχών της μεγάλης πόλης /κράτος , είχαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή των Μητροπόλεων έτσι έχουμε αρκετές ιστορικές αναφορές για αυτές ,όπως να δίνουν το όνομά τους σε αποικίες . 

Το όνομα << Ευβοϊκή Κύμη >> είναι το πιο " διάσημο " διότι έχει συνδεθεί με το << Ευβοϊκό Αλφάβητο >> , με τον όρο αυτόν δεν εννοούμε το αλφάβητο όλης της Νήσου Εύβοιας αλλά το αλφάβητο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην γύρω περιοχή της Ιερής πόλης Εύβοια , που όπως προαναφέραμε βρισκόταν στην χερσόνησο που έχει καταποντιστεί και σήμερα έχουμε τις νησίδες Λευκονήσια , η περιοχή αυτή ήταν η περιοχή του Νηλέα , των Αιγών , του Κηρέα ( σημερινός Δήμος Μαντουδίου , Λίμνης , Αγίας Άννας ) , η ονομασία Εύβοια για όλο το νησί έγινε από τους Ρωμαίους , έτσι λοιπόν οποιανδήποτε αρχαία αναφορά για << Εύβοια , Ευβοϊκό κ.λπ.>> αναφέρεται σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας . 

Δυστυχώς όμως διάφοροι λόγοι δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια Ιστορία αυτής της περιοχής , η οποία είναι το Κέντρο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού , διότι πέρα από το Αλφάβητο το όποιο έφερε στην περιοχή ο Βασιλιάς Κάδμος και κάποιοι ψάχνουν τα ίχνη του σε άλλες περιοχές , οι κάτοικοί των Αιγών και του Δίον ( σημερινά Ελληνικά ) όταν εκδιώχθηκαν από τους Αθηναίους μετοίκησαν στην Μακεδονία και δημιούργησαν το Δίον και τις Αιγές την πρωτεύουσα των Μακεδόνων , επίσης στο Αρχαίο Αρτεμίσιον ( σημερινά Βασιλικά ) και στον Θεμιστοκλή ,χρωστά την ύπαρξή του ο Δυτικός Πολιτισμός .

1 σχόλιο:

  1. ΙΩΆΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΆΣ14 Ιανουαρίου, 2025 23:02

    Αισθάνομαι υπερηφάνεια για το τόπο μας ,κύριε Αναγνώστου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.