ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μαγικές εικόνες από έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και Μοναδικής Ιστορικής Αξίας , το Κυμάσι ή Κουμάσι είναι το λιμάνι της Αρχαίας Κούμης ή Κύμης της Κερίνθου .
Το φυσικό αυτό λιμάνι έγινε το κύριο λιμάνι της Ένδοξης Αρχαίας Κηρίνθου μετά τους χρόνους του Τρωικού πολέμου ( περίπου 10 -9 ος π.χ. αιώνας ) όταν το Ομηρικό λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου ( σημερινή μικρή πεδιάδα Πελέκι ) ,έγινε ακατάλληλο λόγω προσχώσεων των Ιστορικών ποταμών της περιοχής Κηρέα και Νηλέα , ένεκα ανόδου της στάθμης της θάλασσας , έτσι έγινε και η σταδιακή << μετακίνηση >> του Πολιτικού Κέντρου της Αρχαίας Κηρίνθου , από την αρχική της θέση ( κοντά στο σημερινό οικισμό Κήρινθος ) στην περιοχή της Αρχαίας Κούμης ( σημερινή περιοχή Μαντούδι ) .
Από αυτό το λιμάνι ,( όπως μας αναφέρει ο Στράβων ) ξεκίνησε ο Ιππόκλης ο Κουμαίος , με μερικές οικογένειες , το ταξίδι του ( μαζί με τον Χαλκιδέο Μεγασθένη ) για την Καμπανία της Κάτω Ιταλίας και την δημιουργία της αποικίας Κύμη / Cumae και ο μεν Ιππόκλης έδωσε το όνομα στην Νέα πόλη ( Κύμη ) , ο δε Μεγασθένης/ Χαλκίδα , έλαβε την κυριαρχία της αποικίας .
Η Αρχαία Κήρινθος , μία Πόλης / Κράτος με Τεράστια προσφορά στον Αρχαίο Ελληνικό αποικισμό ( μία από τις λίγες πόλεις που έλαβε μέρος και στις δύο Μεγάλες αποικιακές εκστρατείες , στην Αργοναυτική και στην Τροία ) δημιούργησε τρεις αποικίες με το όνομα Κύμη ,την Κύμη της Αιολίδας , της Κύμη της Θράκης και την Κύμη της Καμπανίας .
Η Κύμη της Καμπανίας , έχει συσχετιστεί με την δημιουργία του Λατινικού Αλφαβήτου και τον εκπολιτισμό των Ετρούσκων / αρχαίων Ρωμαίων .
Το Κουμαϊκό ή Ευβοϊκό Αλφάβητο δημιουργήθηκε στην Βόρια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κηρέα , των Αιγών και του Νηλέα ( μαζί με το Αρτεμίσιον ) , Στην Προϊστορική περίοδο τους οικισμούς που βρίσκονταν εκτός των τειχών τις ονόμαζαν Κούμες .
Κούμη είναι λέξη της αρχαίας Ινδοϊρανικής γλώσσας και σημαίνει την κορυφή , το όμορφο ,το ωραίο ,το καλό ,στα αρχαία σημιτικά σημαίνει και το δέκα , έτσι λοιπόν τους οικισμούς που βρίσκονταν εκτός των τειχών (και είχαν καλύτερη κατασκευή ), τους ονόμαζες Κούμες ,/Κούμη / Κώμη ( τα σημερινά όμορφα Προάστια ) .
Στην Βόρεια Εύβοια από την εποχή των Πελασγών ,στο Βασιλείου των Αιγών ( Αιγές κοντά στις σημερινές Ροβιές ) υπήρχε η πόλης Κούμη / Κύμη των Αιγών ( καταποντίστηκε ) , επίσης υπήρχε η φημισμένη Ευβοϊκή Κούμη / Κύμη , κοντά στην πανάρχαια πόλη Εύβοια / Βοία ,πάνω στην μεγάλη χερσόνησο / Άντρον του Βους - εκεί που η Θεά Ιώ/ Ηώα γέννησε τον Έπαφο τον Γενάρχη των Δαναών , σημερινά Λευκονήσια Κοτσικιά ( καταποντίστηκε πιο νωρίς από την Εύβοια ) και η Κούμη / Κύμη της Αρχαίας Κερίνθου / Κηρίνθου .
Οι Κούμες , οι οικισμοί εκτός των τειχών της μεγάλης πόλης /κράτος , είχαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή των Μητροπόλεων έτσι έχουμε αρκετές ιστορικές αναφορές για αυτές ,όπως να δίνουν το όνομά τους σε αποικίες .
Το όνομα << Ευβοϊκή Κύμη >> είναι το πιο " διάσημο " διότι έχει συνδεθεί με το << Ευβοϊκό Αλφάβητο >> , με τον όρο αυτόν δεν εννοούμε το αλφάβητο όλης της Νήσου Εύβοιας αλλά το αλφάβητο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην γύρω περιοχή της Ιερής πόλης Εύβοια , που όπως προαναφέραμε βρισκόταν στην χερσόνησο που έχει καταποντιστεί και σήμερα έχουμε τις νησίδες Λευκονήσια , η περιοχή αυτή ήταν η περιοχή του Νηλέα , των Αιγών , του Κηρέα ( σημερινός Δήμος Μαντουδίου , Λίμνης , Αγίας Άννας ) , η ονομασία Εύβοια για όλο το νησί έγινε από τους Ρωμαίους , έτσι λοιπόν οποιανδήποτε αρχαία αναφορά για << Εύβοια , Ευβοϊκό κ.λπ.>> αναφέρεται σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας .
Δυστυχώς όμως διάφοροι λόγοι δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια Ιστορία αυτής της περιοχής , η οποία είναι το Κέντρο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού , διότι πέρα από το Αλφάβητο το όποιο έφερε στην περιοχή ο Βασιλιάς Κάδμος και κάποιοι ψάχνουν τα ίχνη του σε άλλες περιοχές , οι κάτοικοί των Αιγών και του Δίον ( σημερινά Ελληνικά ) όταν εκδιώχθηκαν από τους Αθηναίους μετοίκησαν στην Μακεδονία και δημιούργησαν το Δίον και τις Αιγές την πρωτεύουσα των Μακεδόνων , επίσης στο Αρχαίο Αρτεμίσιον ( σημερινά Βασιλικά ) και στον Θεμιστοκλή ,χρωστά την ύπαρξή του ο Δυτικός Πολιτισμός .
Αισθάνομαι υπερηφάνεια για το τόπο μας ,κύριε Αναγνώστου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή