Η εν λόγω περιοχή έχει υποστεί το 2021 την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 512 χιλ στρέμματα σε όλη τη Βόρεια Εύβοια. Έτσι, απαγορεύεται από το Σύνταγμα κάθε δραστηριότητα εντός της, εκτός της αναδάσωσης. Επίσης, τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες, και επιβάλλεται η αυξημένη προστασία τους. Η ΜΠΕ αγνοεί αυτό το δεδομένο.
Στην ΜΠΕ δεν αναφέρεται καν το καμμένο δάσος, και η περιοχή αναφέρεται ως δασώδης! Η ύπαρξη συστάδων παραποτάμιας βλάστησης που κατάφερε να επιβιώσει από την καθολική καταστροφή της πυρκαγιάς αποτελεί από μόνη της επιχείρημα για την μη πραγματοποίηση αυτού του έργου, και όχι το αντίθετο. Ηύπαρξη συστάδων δέντρων που επιβίωσαν από την πυρκαγιά πρέπει να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού επειδή αυτά τα δέντρα θα αποτελέσουν τον πυρήνα αναβίωσης της βλάστησης στην εν λόγω περιοχή, αλλά και καταφύγιο για τα ζώα και πουλιά που γλίτωσαν, προκειμένου να μπορέσουν οι πληθυσμοί τους να ανακάμψουν.
Η υπόγεια υδρολογική λεκάνη στην οποία εντάσσεται το ρέμα Δέματα έχει εύρος 378 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και επηρεάζει μια περιοχή αρκετά μεγάλη, που ξεκινά από την Ιστιαία και φτάνει ως τη Λίμνη Ευβοίας. Ταυτοχρόνως, επιφανειακά το ρέμα είναι ο γνωστός μας Γερανιάς, που καταλήγει στις Ροβιές, και υδροδοτεί σε ποσοστό 90% παραγωγικές δραστηριότητες (κυρίως αγροτικές, και άλλες). Για περίπου 500 μέτρα, όσο είναι το μήκος του αγωγού, θα γίνεται η διακοπή της κοίτης και η “οικολογική ροή” θα τρέχει μέσα σε έναν τσιμεντένιο διάδρομο. Καμία αναφορά δεν γίνεται στην ΜΠΕ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το “σταμάτημα” του ρέματος για 500 μέτρα. Η διακοπή του κατά 450 μέτρα και η κατάργηση της κοίτης του ενδέχεται να έχει συνέπειες, που δεν έχουν καν μελετηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για τον ελαιώνα των Ροβιών αλλά και την ευρύτερη περιοχή θα είναι ανυπολόγιστες.
Καθ' όλο το μήκος της κοίτης των 500 μέτρων, όπου το νερό θα πάψει να κυλά, θα κατασκευαστεί ένας διάδρομος που λέγεται διώρυγα διέλευσης ψαριών, από σκυρόδεμα φυσικά, μέσα από τον οποίον θα τρέχει η οικολογική ροή (το 30% που θα αφήνεται από την τωρινή ροή), ώστε να μπορούν να ψάρια να κινούνται και να διατηρήσουν την παρουσία τους στο ρέμα. Αυτός ο ιχθυοδιάδρομος θα κατασκευαστεί για την προστασία του ενδημικού είδους ψαριού barbus sperchiensis. Η προτεινόμενη ιχθυόσκαλα για την προστασία της ιχθυοπανίδας έχει κριθεί ως ανεπαρκής από νεότερες έρευνες.
Η μελέτη λέει ότι τα εδάφη στην περιοχή δεν υφίστανται καθίζηση κάτι που είναι τελείως λάθος. Οι άνθρωποι της περιοχής γνωρίζουμε καλά ότι σε όλο το οδικό δίκτυο Ροβιών-Βουτα γίνονται συνεχώς έργα ανακατασκευής του δρόμου μετά απο μεγάλες βροχές λόγω καθίζησης τον εδάφων. Το συγκεκριμένο σημείο είναι το πλέον ακατάλληλο για ένα τέτοιο έργο.
Η ενεργειακή απόδοση των 0,12 MW του έργου είναι τόσο ασήμαντη που το έργο δεν έχει καμία αξία ως προς το βασικό επιχείρημα του μελετητή υπέρ του, που είναι η προσφορά στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Πόσο μάλλον που οι στόχοι ενεργειακής κάλυψης τόσο σε ΑΠΕ όσο και σε ΜΥΕΣ έχουν πλήρως ικανοποιηθεί από την Ελλάδα. Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θέτει ως ανώτατο στόχο τα 350 MW πανελλαδικώς. Αυτή η ποσότητα δεν κρίνεται σημαντική, ιδιαίτερα αν κανείς αναλογιστεί ότι σήμερα, το σύνολο της ισχύος των ΑΠΕ που λειτουργούν είναι περίπου 15Gigawatt, ξεπερνώντας τους όρους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας τους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο για το 2030 είναι 8,9GW και το 2050, 13GW, ενώ αυτήν τη στιγμή περιμένουν στην σειρά αιτήσεις που φτάνουν τα 36GW.
Δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό μια πρόταση προϋπολογισμού σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, για ένα έργο που ενεργειακά δεν προσφέρει τίποτα. Ο σκεπτικισμός αφορά τον πραγματικό στόχο του έργου, με εύλογες υπόνοιες για τα δικαιώματα χρήσης νερού, του πιο πολύτιμου αγαθού, που αποκτά ο ιδιοκτήτης του έργου. Τα δικαιώματα χρήσης νερού ορίζονται αφότου δίνεται η άδεια για την εγκατάσταση του έργου. Η τάση είναι να αναγνωρίζεται προτεραιότητα στην χρήση του νερού σε όποιον έχει νομίμως γίνει αποδέκτης δικαιωμάτων νερού και πως τέτοια δικαιώματα δίνονται και στον ιδιοκτήτη του έργου. Προβληματισμό έχει προκαλέσει η στάση επενδυτών που, αφότου πήραν άδεια χρήσης νερού, εμφανίστηκαν σε χωριά άλλων περιοχών της χώρας δηλώνοντας πως, «όποιος θέλει νερό για τον κήπο του, τώρα πρέπει να έρθει σε μένα… εγώ έχω τώρα τα δικαιώματα» και πως «θα προέχει πάντα η λειτουργία της επιχείρησής μου», έναντι των όποιων αναγκών ενδιαφερόμενων, ιδίως δε μελλοντικών τέτοιων. Κίνδυνος που μεγιστοποιείται αν αναλογιστούμε πως η συγκεκριμένες άδειες μπορούν να μεταβιβαστούν και, άρα, να καταλήξουν στα χέρια λίγων.
Το ζήτημα της προστασίας των υδάτων είναι πρωταρχικό για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής. Το άρθρο 24 του Συντάγματος επιβάλλει αυτή την προστασία και ορίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί να λαμβάνει δικαιώματα χρήσης του ένας ιδιώτης έναντι της κοινωνίας.
Το έργο χαρακτηρίζεται, και είναι, μικρό ως προς το μέγεθος και την δυναμική, όμως εγκαθίσταται σε ένα ρέμα που αποτελεί σημαντικό μέρος της λεκάνης υπόγειων υδάτων σε δύο δήμους, και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλους Δήμους, όπως είναι ο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και ο Ιστιαίας Αιδηψού.
Η εναπόθεση των μπαζών, που είναι ήδη ένα τεράστιο κενό και περιβαλλοντικό πρόβλημα στους δύο δήμους, δεν αντιμετωπίζεται πειστικά στη μελέτη.
Παρά το μικρό του μέγεθος, το έργο θα “δίνει” μια συνεχή ηχητική όχληση μέχρι 65db.
Καμία διαβούλευση ή ενημέρωση δεν έχει γίνει με τους κατοίκους της περιοχής, που έχουν άγνοια για το θέμα.
Σε όλη την ΜΠΕ του έργου, το μόνο όφελος που αναφέρεται από το εν λόγω έργο είναι η συνεισφορά στους στόχους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και η εκμετάλλευση του ρέματος για ένα έργο ΑΠΕ που θα μειώσει έτσι την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Όμως, όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, “η ενέργεια που θα χρειαστεί για την εκτέλεση των εργασιών θα παρέχεται από τους κινητήρες αυτοκινούμενων μηχανημάτων και φορητών γεννητριών πετρελαίου”. Είναι προφανές πως, επί 15 μήνες που θα διαρκέσει η εκτέλεση των εργασιών, θα κινούνται στην περιοχή φορτηγά, θα εργάζονται μπουλτόζες, μηχανήματα διάφορα, τα οποία κινούνται με συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Δεδομένης του ελάχιστου ενεργειακού οφέλους του έργου, εκτιμούμε πως οι εκπομπές αυτές πρέπει να αποφευχθούν, διαφορετικά η εκτέλεσή του επιβαρύνει με εκπομπές που φέρουν την κλιματική αλλαγή. Οι μελετητές θα όφειλαν να έχουν κοστολογήσει το έργο τους όσον αφορά τους τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το έργο τους, για να συγκρίνουμε αυτό το ισοζύγιο με το προσδοκόμενο όφελος. Η αναφορά τους περί μηδενικών ρύπων, αέριων και άλλων, είναι έτσι παραπλανητική.
Ο περιορισμός του CO2 δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσον σε έναν άλλον
σκοπό, που είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, τα δέντρα, τα δάση και τα ποτάμια προσφέρουν αυτή τη μείωση της θερμοκρασίας, άρα, η κοπή των δέντρων και ο περιορισμός των υδάτων, πόσο μάλλον η αντικατάστασή τους με σκυρόδεμα, για τον οποιονδήποτε λόγο, συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και, ως εκ τούτου, επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.