Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Κυμάσι και Αρχαία Κήρινθος.Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας !

Φουτουριστικός χάρτης περιοχής πριν 3.000 χρόνια! Το φυσικό λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου ΚΥΜΑΣΙ ,περίπου το 7ο-8ο αιώνα Π.Χ.

 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Για το Κυμάσι και την Αρχαία Κήρινθο..

Ο τόπος αυτός παρά το ότι διατηρεί ακόμα ύστερα από χιλιάδες χρόνια το όνομά του ,Κουμάσι / Κυμάσι που στην πραγματικότητα σημαίνει λιμάνι παρά τον ποταμό ,αλλά και το λιμάνι της Κούμης κανείς δεν του δίνει την παραμικρή σημασία και ερμηνεύουν μία λέξη της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας

είτε ως παράγωγο της Λατινικής της εποχής της Φραγκοκρατίας , είτε Τούρκικη είτε Σλάβικη(Τσιγγάνικη ) .

 Ο Τόπος αυτός είναι το λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου στους χρόνους μετά τον Τρωικό πόλεμο ( 12-13 ος π.χ. αιών .) καθ΄ ότι το Ομηρικό λιμάνι στις εκβολές των Ποταμών Κηρέα και Νηλέα έγινε ακατάλληλο λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των προσχώσεων των παραπάνω ποταμών , έτσι περίπου από τον 11-10 ο π.χ. αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται αυτό το φυσικό λιμάνι το οποίο ήταν το λιμάνι της μεγάλης Κούμης της Κηρίνθου -δηλαδή του μεγάλου οικισμού που βρισκόταν εκτός των τειχών της Πόλης της Κηρίνθου -, σταδιακά το λιμάνι αυτό έγινε το κύριο εμπορικό και πολεμικό λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου και το Πολιτικό και Εμπορικό Κέντρο της ,άρχισε σταδιακά και αυτό να μετακινείται - από την περιοχή της σημερινής Κηρίνθου - προς την Κούμη ( πιθανόν σημερινό Μαντούδι ) .

Αυτό είναι το λιμάνι της Αρχαίας Κηρίνθου που μας αναφέρει ο Στράβωνας

Από αυτό το λιμάνι ξεκίνησε το ταξίδι του για την Κάτω Ιταλία ο Ιπποκλής ο Κουμαίος που μαζί με τον Χαλκιδέο Μεγασθένη δημιούργησαν την αποικία Κύμη της Καμπανίας που είναι γνωστή σε όλο τον Κόσμο ως η γενέτειρα του Λατινικού Αλφαβήτου . 

Να λοιπόν γιατί όταν αντικρίζεις αυτή την περιοχή " Νοσταλγείς " το Ένδοξο Ιστορικό Παρελθόν ,αλλά ταυτόχρονα " Μελαγχολείς " διότι γνωρίζεις που έχει μεταφερθεί αυτή η Πολιτιστική Κληρονομιά αυτού του Μοναδικού τόπου που έλαβε μέρος και στις δύο μεγάλες << Αποικιστικές Εκστρατείες >> του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου ,αυτή της Αργοναυτικής Εκστρατείας και αυτή εναντίον της Τροίας .

 Ήδη οι Αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει  στην Ακρόπολη της Αρχαίας Κηρίνθου ευελπιστώ, στη συνέχεια να επεκταθούν σε όλο το Γερο (Ιερό βουνό ) ,που ήταν οι κατοικίες των αρχαίων Κηρινθίων έως το Κυμάσι ώστε να Αποκαταστήσουν την Ιστορική Αλήθεια για την Περιοχή.

5 σχόλια:

  1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ08 Ιανουαρίου, 2025 20:11

    Κύριε Αναγνώστου σας συγχαίρω και πάλι!!!!!
    Φαίνεται για πολλούς, είναι παράδοξο να λέτε την ιστορική αλήθεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως τον 11ο π.χ.αιώνα το φυσικό λιμάνι της αρχαίας Κηρίνθου είναι στη θέση "πελέκι " .Από τις προσχώσεις των ποταμών Κηρέα και Νηλέα το λιμάνι έγινε πεδιάδα και μεταφέρθηκαν όλες οι εργασίες ( εμπορικές και πολεμικές) στο φυσικό λιμάνι Κυμάσι ( διδακτορική διατριβή Αγγελος Ριτώνης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το όνομα της Εύβοιας είναι συνδεδεμένο με τις περιοχές Κηρέως ,Νηλέως και Αιγών . Στους ΄ευφορους υγρώδεις κάμπους του Κηρέα και Νηλέα η αφθονία των βοοειδών είναι προφανής .Δυστυχώς η σκαλιστηριακή οικονομική ευμάρεια 60' 70΄80' έθαψε πνευματικά την ιστορία της περιοχής .Ποιός να ασχοληθεί άραγε? Το 1974 ο αρχαιολόγος Σάμψων έκανε τη πρώτη ,ναι την πρώτη, δοκιμαστική ανασκαφή στην ακρόπολη της αρχαίας Κηρίνθου στη θέση Πελέκι. Από τότε, τα τελευταία 2 χρόνια με πάρα πολλές δυσκολίες έχουν αρχίσει 8μηνες ανασκαφές .Τα ευρήματα δείχνουν την ιστορία της περιοχής...
    Κύριε Αναγνώστου ,στο τέλος όλοι θα συμφωνήσουν μαζί σας.
    Να το θυμάστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας Ευχαριστώ Πολύ για τα Καλά σας λόγια και την Υποστήριξη στην Αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας για τον Ιερό μας Τόπο . Ο Τόπος μας Είναι το Κέντρο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού , πολύ σωστά αναφέρεται ότι με το όνομα ΕΥΒΟΙΑ μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους λογιζόταν η περιοχή μας ο Δήμος μας ( με την προσθήκη του Αρτεμισίου που απέσπασε με την χειρότερη <> το 446 π.χ. ο ( Μέγας ) Περικλής ,έτσι λοιπόν όταν αναφέρεται << Η Ευβοϊκή Κύμη >> ενοούν την Κύμη στην περιοχή της Πόλης / Κράτος Εύβοιας που βρισκόταν μέχρι τον 6 ο (περίπου ) αιώνα Π.Ν.Ε στα σημερινά Λευκονήσια Κοτσικιά ή οταν ο << δικός >> Αισχύλος αναφέρει << Ευβοϊδα καμπτήν >> κοντά στο Δίον , αναφέρεται στα σημερινά Ελληνικά , και το Κυριότερο όταν αναφέρουν << Ευβοϊκό Αλφάβητο >> εννούν το Αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν στον Κηρέα , Νηλέα ,Αιγές . ΕΥΒΟΙΑ λοπόν μέχρι την πρωϊμη Ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν η Βόρειος Εύβοια και κυρίως ο Δήμος μας , στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν τα Βασίλεια του Κηρέα ( Αρχαία Κέρινθος ) του Νηλέα ( Αρχαία Ιστιαία - χωριό Παπάδες -) και Αιγών ( Αίγες / Ορόβιες ) , επίσης συμμετείχε και το συγγενικό Βασίλειο των Λοκρών ,το Δίον ( σημερινά Ελληνικά ) .Το όνομα ΕΥΒΟΙΑ έχει ταυτιστεί με την γέννηση του Γενάρχη των Δαναών του Έπαφου , επίσης η Βόρειος Εύβοια κατοικήθηκε από του Κουρήτες ,τους δημιουργούς του Μινωϊκού Πολιτισμού και πιθανόν τους προγόνους των Δωριέων ( Αιτωλία ) .Οι ΦιλοΜακεδόνες κάτοικοι των Αιγών όταν εκδιώχθηκαν από τους Αθηναίους τον 9-8 Π.Ν.Ε.αιων. μετοίκησαν στην Μακεδονία και δημιούργησαν την πόλη Αιγές την Πρωτεύουσα των Μακεδόνων ( επίσης και τις Αιγές της Αιολίδας ) , το ίδιο έγινε και με τους κατοίκους του Δίον / Ελληνικά ( δημιούργησαν το Δίον στην Μακεδονία και Αιολίδα ) . Η Αρχαία Κούμη / Κύμη - περιοχή Κηρέα - δημιούργησε την Κύμη στην Αιολίδα , στην Θράκη και στην Καμπανία .Ο Δήμος μας λοιπόν είναι ο ΟΜΦΑΛΟΣ του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνονται Αρχαιολογικές έρευνες διότι θα αλλάξει η Ιστορία όπως την γνωρίζουμε , η σημερινή Κύμη ( Βιγλατούρι ) , η Ιστιαία ( Ξηροχώρι , το Αρτεμίσιο ( Κουρμπάτσι ) , Ωρεοί , Αιδηψός , Λιχαδονήσια , << δημιουργηθηκαν >> για να συσκοτίσουν την Ιστορία μας χαρακτηρίζοντας όλες τις αρχαίες αναφορές ανακριβείς . Ας βοηθήσουμε όλοι στην Αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας για το Καλό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς , απαιτώντας αρχαιολογικές έρευνες στον Δήμο μας , η Ιστορία είναι μαζί μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ ΝΟΙΩΘΩ ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΥΦΛΟΊ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.