Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Η ανεξερεύνητη ιστορία του Δήμου μας -Ευβοϊκό νόμισμα του 6ου Π.Χ.αιώνα

 


Το νόμισμα που φαίνεται στην εικόνα είναι αρχαίο Ευβοϊκό και ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στην Αρχαϊκή περίοδο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.(Μια ακόμη προτροπή για να συνεχισθούν οι ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο!)

Στοιχεία που υποδεικνύουν την εποχή:

  • Στυλ προσωπογραφίας: Το αριστερό προφίλ της γυναικείας μορφής έχει το χαρακτηριστικό «αρχαϊκό χαμόγελο» και την έντονη πλαστικότητα που είναι τυπικά της αρχαϊκής τέχνης.Η γυναικεία μορφή ίσως να είναι η θεά Αρέθουσα ή άλλη τοπική Ευβοϊκή θεότητα.

  • Απεικόνιση ταύρου με τα γράμματα Ε Υ στην πίσω όψη με  συμβολισμό στην  Αρχαία ΕΎΒΟΙΑ  (Κηρέας-Νηλέας -Αιγές )  Ευ βους και Βούδορος Ποταμός  

     Πολλά τέτοια νομίσματα έχουν βρεθεί στην Σικελία, και ειδικότερα στην αρχαία πόλη Συρακούσες ή Γέλας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ:

Η Περιοχή μας η Αρχαία ΕΎΒΟΙΑ ήταν αυτή που δημιούργησε το ΕΥΒΟΪΚΌ ΑΛΦΆΒΗΤΟ , το οποίο διαδόθηκε στην Κάτω Ιταλία - Σικελία και δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Λατινικό . 

Δυστυχώς όμως διάφοροι παράγοντες στην προσπάθειά τους να μειώσουν την Τεράστια προσφορά του Τόπου μας στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό έχουν αλλάξει την Γεωγραφία του Νησιού μας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί το παραμικρό Αρχαιολογικό εύρημα που να τεκμηριώνει τις Αρχαίες Ιστορικές αναφορές ότι εδώ σε αυτόν τον Τόπο που σήμερα ονομάζεται Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας αναπτύχθηκε ο Αρχαίος ΕΥΒΟΪΚΌΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ και το ΑΡΧΑΊΟ ΕΥΒΟΪΚΌ ΑΛΦΆΒΗΤΟ , που ήταν η Βάση εξέλιξης του Αρχαίου Ελληνικού και της δημιουργίας του Παγκόσμιου Λατινικού

Ο Τόπος μας λοιπόν είναι ο μόνος τόπος που μπορεί να δώσει εκείνα τα Αρχαιολογικά στοιχεία / Τεκμήρια τα οποία να επιβεβαιώνουν Επιστημονικά την εξ αρχής δημιουργία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και να σταματήσει κάθε αμφισβήτηση .(Αναγνώστου)

Οι Ευβοϊκές αποικίες Ιταλίας και Σικελίας υπήρξαν  οι πολιτιστικοί φάροι της Ευρώπης. 

 Ευβοείς άποικοι από τις αποικίες αυτές στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. εξερεύνησαν τις ακτές της Β. Αφρικής, ιδρύοντας την αποικία Εύβοια στις τυνησιακές ακτές. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως Τυνήσιοι αρχαιολόγοι ταυτίζουν τη θέση της σημερινής πόλης Ναμπέλ με αυτή που βρισκόταν η ευβοϊκή αποικία.(Καλέμης)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.