Εισηγητής του θέματος για την "Μεγάλη Οικία" στην συνάντηση, ήταν ο συμπατριώτης μας Σωτήρης Βλαχοπαναγιώτης Υποπτέραρχος ε.α. και δημιουργός του πολεμικού Μουσείου Ικάρων, ο οποίος με σαφήνεια ανέλυσε τον οδικό χάρτη για την τελική επίτευξη του στόχου ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου .
Ο Δήμαρχος άκουσε τους πάντες με μεγάλη προσοχή, τόνισε ότι είναι άμεση προτεραιότητα για τον Δήμο η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της "Μεγάλη Οικίας", συμφώνησε με το οδικό χάρη που παρουσιάστηκε και δεσμεύτηκε στην χρηματοδότηση όλου του πακέτου των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης ώστε το κτίριο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανακαίνισης, να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού .
Σε ότι αφορά την Αρχαία Κήρινθο και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος (2022,2023,2024) των ανασκαφών, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, ότι έχει ήδη γίνει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για συνέχιση των ανασκαφών για επιπλέον 3 χρόνια τουλάχιστον.
Για την ανάπλαση του ποταμού Κηρέα, ως συνοδό έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης, ο δήμαρχος έθεσε την παράμετρο του δασικού καθεστώτος της έκτασης και των περιορισμών που δημιουργεί η ασθένεια του έλκους των πλατανιών, αφού η δασική νομοθεσία είναι πολύ επιφυλακτική στις παρεμβάσεις σε τέτοιες περιοχές.
Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος πρότεινε την εκ νέου διερεύνηση του θέματος, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης στις όχθες του Κηρέα, τουλάχιστον στο τμήμα πέριξ της γέφυρας Μαντουδίου, στην είσοδο και «βιτρίνα» της πόλης μας.
Συγχαρητήρια σε όλους.Μπραβο για τα θέματα που θέσατε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σημαντικές οι ενέργειες για την διατήρηση - συντήρηση και αξιοποίηση του κτιρίου με την ονομασία << Μεγάλη Οικία Βουδούρη >> σε πολυχώρο Πολιτισμού . Αν και η οικογένεια Βουδούρη / Μπουντούρη είναι δυνδεδεμένη με τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό αλλά αμέσως στην υποταγή σε Τσιφλικάδες που τις περισσότερες φορές ήταν πιο σκληροί δυνάστες και από τους Οθωμανούς ,στην περίπτωση όμως της οικογένειας Μπουντούρη / Βουδούρη ( με καταγωγή από την Ύδρα ) , η διατήρηση της οικίας τους, κατά την άποψή μου θα πρέπει να συνδιαστεί και με το Ιστορικό παρελθόν της περιοχής ,πιο συγκεκριμένα μετά την απελευθέρωση το μεγαλύτερο μέρος του Νησιού μας ήταν είτε ιδιωτικές εκτάσεις από την εποχή της Φραγκοκρατίας ,είτε Δημόσιες εκτάσεις , συγκεκριμένα μεγάλες εκτάσεις του Κηρέα ανήκαν στον Τούρκο Αγά που στην πραγματικότητα ανήκαν στο Κτηματολογικό Φύλλο του Σουλτάνου , που αν πάμε την Ιστορία πίσω στο χρόνο θα φθάσουμε στους χρόνους της Κλασσικής Ελληνικής περιόδου ,όπου οι Ιστορικές αναφορές μας λένε ότι οι Αθηναίοι ,αρχικά περί το 506 π.χ. ,κατέλαβαν την Αρχαία Χαλκίς , την κατέστρεψαν ,εκδίωξαν τους κατοίκους της ( βρήκαν καταφύγιο στην ισχυρή Ιστιαία - σημερινό Χωριό Παπάδες - ) και δέσμευσαν υπέρ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας τις περιουσίες τους και το Πεδίον ( αυτό που κάποιοι μας παρουσιάζουν ως πεδιάδα του Λίλαντα ) , το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το Ορυκτοφόρον Πεδίον της ΕΎΒΟΙΑΣ ( με σίδηρο ,χαλκό , άργυρο και μαγνήσιο ) ,η περιοχή αυτή επειδή ήταν σημαντικά μεγάλη και ακριβή ( οι Αθηναίοι την διαίρεσαν σε 6.000 κλήρους ) δεν βρισκόταν αγοραστής είτε Έλληνας είτε ξένος και αυτό καθυστερούσε την ένταξη του Νησιού μας στο Νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος σύμφωνα με την γνωστή Απόφαση του Λονδίνου , μέχρι που βρέθηκε η Οικογένεια Μπουντούρη από την Ύδρα ,όπου παρακίνησε και άλλους μικρότερους αγοραστές / Τσιφλικάδες και αγόρασαν την περιοχή από τον Τούρκο Αγά . Την περιοχή εκτός από αγροτικά προϊντα και ξυλεία η οικογένεια Μπουντούρη / Βουδούρη την αξιοποίησε για παραγωγή μεταλλευμάτων χωρίς όμως ιδιαίτερη παραγωγή ( άλλωστε το αναφέρει και ο Στράβων ότι τα αποθέματα της περιοχής σε χαλκό ,σίδηρο και άργυρο είχαν εξαντληθεί στην εποχή του ) . Η άποψή μου λοπόν είναι ότι η Μεγάλη Οικία Βουδούρη < κρύβει > και ένα μέρος της Ιστορίας της ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΧΑΛΚΊΔΑΣ ,που θα πρέπει να μελετηθεί και να τεκμηριωθεί . ( επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Βούδορος ποταμός ( σημερινός Κυμασιώτης ) που μας αναφέρει ο Στράβων δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω οικογένεια και ο ποταμός λέγεται Βούδορος και όχι Βουδούρης που αναφέρουν κάποιοι.) .
ΑπάντησηΔιαγραφή